Policisté na dálnicích často řeší jízdu v protisměru. Jde o řidičské chyby i úmysly

Jízda v protisměru

Jízdy v protisměru

Poměrně často řeší policisté v poslední době na českých dálnicích jízdu v protisměru. Řidiči nejčastěji přehlédnou dopravní značení a už na sjezdu udělají fatální chybu. Poslední takový přestupek řešili policisté na dálnici D11 nedaleko Hradce Králové.

Sobota, desátá hodina večer. Policisté z dálničního oddělení jedou směrem do Jaroměře, když náhle vidí osobní auto jedoucí v protisměru. „Policisté okamžitě vozidlo za pomoci majáku zastavili, řidiči nařídili, aby se otočil a vozidlo zastavil v odstavném pruhu,“ uvedla mluvčí Policie ČR Šárka Pižlová.

Policistům prý uvedl, že ho zmátlo dopravní značení na vjezdu na dálnici. „Na výzvu policistů řidič předložil všechny doklady potřebné pro provoz a řízení motorového vozidla a s ním provedená dechová zkouška na alkohol byla negativní,“ popsala Pižlová.

Dopadlo to ještě dobře, ale přesto se muž bude za svou chybu zodpovídat. „Ve správním řízení řidiči hrozí pokuta od pěti do deseti tisíc a dále zákaz činnosti od šesti měsíců do jednoho roku,“ poznamenala policejní mluvčí.

Řidička se na dálnici dokonce otočila

I tak může mluvit o štěstí. Otáčení řidičky na stejné dálnici 18. prosince skončilo podstatně hůř. Narazilo do ní jiné auto. Prý přejela dálniční exit, a tak se k němu chtěla vrátit. „Na dálnici, když auta jedou 110, 120, někteří i víc, tak je to hrozně nebezpečné, to je manévr, který by si nikdo neměl dovolit,“ popsal dopravní expert a učitel z autoškoly Petr Weber.

A případů, kdy někdo jede po dálnici v protisměru, je daleko víc. Skoro vždy je za nimi chyba řidiče. „Může být vědomá. To jsou případy hlavně po nehodách, kdy se lidem nechce stát a vědomě to otočí a jedou záchranářskou uličkou zpátky,“ řekl Weber.

Někdy ale řidič přehlédne značení a malér je na světě. A co v takovém případě dělat? „Když je řidič v protisměru, tak najet na levou stranu, pokud nic v protisměru nejede, zapnout všechny 4 blinkry a zavolat policii. A dostat se odtamtud za pomoci policie,“ řekl Weber.

Odborníci se shodují na tom, že jízda v protisměru by se měla trestat přísně, například zákazem řízení.

Tagy: