Díky Koncertu dětem Ukrajiny se vybralo přes 16 milionů. Zazpíval Janda i kapela Jelen

Koncert pro děti Ukrajiny

Skupina Prima v neděli večer uspořádala benefiční Koncert dětem Ukrajiny, který se uskutečnil v pražském Foru Karlín na podporu dětem Ukrajiny. Během večera se podařilo na sbírku Českého červeného kříže, která pomáhá dětem na Ukrajině, vybrat přes 16 milionů korun. Získaný výtěžek poputuje na zakoupení nového přístrojového vybavení a zdravotnického materiálu na dětská oddělení a do dětských nemocnic na Ukrajině. Partnerem celé sbírky v rámci realizace pomoci je Ukrajinský červený kříž (Ukrainian Red Cross Society). Bez nároku na honorář na benefiční akci vystoupili například Janek Ledecký, Petr Janda, Monika Absolonová, Václav Noid Bárta, Dasha, Anna Julie Slováčková, Olga Lounová, skupiny Support Lesbiens, Slza a Jelen. Celým večerem doprovázel moderátor Libor Bouček.

Skupina Prima pod hlavičkou CNN Prima NEWS a ve spolupráci s Českým červeným křížem založila společnou iniciativu Pomoc dětem Ukrajiny, v rámci které budou získány finanční prostředky na zakoupení nového přístrojového vybavení a zdravotnického materiálu na dětská oddělení a do dětských nemocnic na Ukrajině. Partnerem v rámci realizace pomoci je Ukrajinský červený kříž.

Díky divákům televize Prima a CNN Prima NEWS se během večera podařilo vybrat 16 005 337  korun. Získaný výtěžek poputuje na zakoupení nového přístrojového vybavení a zdravotnického materiálu na dětská oddělení a do dětských nemocnic na Ukrajině.

„Rozhodli jsme se, že pod zpravodajskou značkou CNN Prima NEWS, jejíž reportéři denně pokrývají události z válkou postižené Ukrajiny, podpoříme ve spolupráci s Českým červeným křížem tu nejkřehčí skupinu – bezbranné děti, které jsou chtě nechtě součástí tohoto konfliktu a jejichž zdraví i životy jsou denně v ohrožení. Jsem velmi rád, že můžeme sbírku podpořit nejen mediálně, ale také charitativním Koncertem dětem Ukrajiny, do kterého se zapojí tváře z našich seriálů, jako jsou například Slunečná a ZOO, ale mohou ji finančně podpořit i naši televizní diváci a posluchači rádií,“ říká Marek Singer, generální ředitel skupiny Prima.

Jak se mohou lidé zapojit do iniciativy Pomoc dětem Ukrajiny?

1. Zasláním finančního daru na č. ú. 333999/2700, variabilní symbol 1502, specifický symbol 55555. Stačí v internetovém bankovnictví načíst následující QR kód a poté vybrat částku, kterou chcete přispět.

2. Prostřednictvím dárcovské SMS (DMS). Stačí jen vybrat částku, kterou chcete iniciativě Pomoc dětem Ukrajiny podpořit. DMS lze odesílat v hodnotě 30, 60 či 90 Kč. A následně na číslo 87777 poslat jednoduchou textovou zprávu ve tvaru:

DMS CCK 30,

DMS CCK 60

nebo DMS CCK 90

Český červený kříž obdrží 29, 59 či 89 Kč.

Více informací na www.darcovskasms.cz. Službu DMS provozuje Fórum dárců. Technicky zajišťuje ATS Praha.

Skupina Prima spolupracuje s Českým červeným křížem již řadu let v rámci osvětových kampaní pro veřejnost. Na jaře 2017 byla spuštěna kampaň „Když jde o život“, kde herci seriálu Modrý kód edukovali veřejnost, jak lze poskytnout první pomoc. Na jaře 2020 pak skupina Prima s tvářemi tohoto seriálu reflektovala začínající pandemii a radila, jak dodržovat hygienická opatření a jak se chránit před nakažením koronavirem.

Na podzim téhož roku Český červený kříž ve spolupráci se CNN Prima NEWS spustil kampaň s názvem „Ruce“, která veřejnost edukovala v oblasti bezpříspěvkového dárcovství krve. Darovaná krev od jednoho člověka může zachránit až tři lidské životy a pomoci lidem v léčbě, při operacích a po úrazech. Více o tématech na www.cervenykriz.eu.

„Pomoc druhým je velmi důležitá. Doba je těžká. Většina z nás zná někoho z Ukrajiny. Je ale také důležité udržet si pozitivní mysl. Všichni máme děti a je třeba, aby viděly šťastné rodiče,“ dodává Eva Burešová, která na koncertu měla vystoupit. Zdravotní komplikace ji to však znemožnily. „Myslím, že nikomu z nás není jedno, co se děje. Snažíme se proto všemožně pomáhat,“ doplnil Evu Václav Noid Bárta.

„Vydržte!“ vzkazuje ukrajinskému lidu Janek Ledecký. „Stojíme za vámi a budeme vás podporovat,“ vzkazuje Ukrajině. Důležitý vzkaz má i pro českou vládu: „Od začátku vzniku konfliktu a následné invaze jdete příkladem politikům zbytku světa. Přestože dobře víte, že vám to v budoucnu přinese rozčarování voličů z ekonomických dopadů ukrajinské krize. A za to si vás vážím,“ dodal Ledecký, z jehož úst na koncertu zazněla píseň Nikdy to nevzdám.

Petr Janda je situací paralyzovaný. „Současné dny prožívám hodně těžce, neustále sleduji zprávy a v podstatě nejsem schopný nic dělat. Ale Ukrajinu velmi podporuji a těším se z každého odraženého útoku. Dal jsem k dispozici byt pro ukrajinskou rodinu,“ svěřil se Janda s tím, že situace doléhá i na jeho nejmladší dcery. „Jsou ještě malé, ale chápou situaci, navíc mají za spolužáky i Rusy a učitelka je správně nabádá k tomu, aby se k nim nechovali zle, protože oni za nic nemohou,“ dodal Janda, který na koncertu zazpíval Otázky a Okno mé lásky.

Obavami z hrůz, které nyní zažívá Ukrajina, se netají ani Monika Absolonová. „Nikdy by mě nenapadlo, že se v 21. století může něco takového stát. Udivuje mě, že nejsme schopni se poučit z hrůz, které jsme zažili. Bojím se, co přijde,“ říká Absolonová, která situaci už probírá se svým šestiletým synem Tadeášem. „Má ukrajinskou kamarádku Marušku. Hodně řešil, aby byla ona i její rodina v pořádku. Je ve svých šesti letech velmi empatický,“ prozrazuje Monika, která na benefičním koncertě zazpívala píseň Karla Gotta Jdi za štěstím.

Anna Julie Slováčková vystoupila se singlem Slunečnice, který vydala minulý rok s Martou Jandovou. Na tomto koncertě ho zazpívala s vokalistkou Karolínou Fišerovou. „Člověk je paralyzovaný a klade si otázku, jak ještě kromě finančních darů pomoci,“ nechává do své duše nahlédnout Anna. „Modlím se, aby to všechno dobře skončilo. Válka je hnus! Musíme držet při sobě!“ dodává.

Skupina Prima srdečně děkuje všem partnerům Koncertu dětem Ukrajiny, Foru Karlín, AV Media a všem dalším lidem, kteří se na realizaci koncertu podíleli.

Celou událost mohli lidé sledovat i u televizních obrazovek – přímý přenos se vysílal hlavním kanále Prima, poslechnout si koncert mohli také posluchači rádia Kiss. Nechyběl ani livestream na webu CNNPrima.cz a na facebookových profilech Primy a CNN Prima NEWS.

Tagy: