Nová opatření jsou k zastavení epidemie málo. Chceme ji jen oslabit, přiblížil Prymula

Prymula v Novém dni

Prymula o nových vládních opatřeních

Nová vládní opatření jsou pro zastavení epidemie nedostatečná. Přístup k pandemii se ale po téměř dvou letech proměnil. V Česku se odborníci a politici rozhodli, že budou šíření pouze oslabovat. V Novém dni na CNN Prima NEWS přiblížil strategii epidemiolog a bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula. Varoval ale před zvyšujícím se počtem hospitalizovaných.

Vláda ve středu zpřísnila opatření proti šíření koronaviru. Lidé budou muset začít nosit v práci respirátory, hospodští mají za povinnost kontrolovat bezinfekčnost hostů a skončí také proplácení testů pro dospělé.

„Pokud chceme epidemii zastavit, opatření jsou nedostatečná. Přístup je v Česku ale jiný, chceme ji oslabit, aby nenarůstala tak rychle. Na to budou mít restrikce vliv. Je ale otázkou, zda se podaří křivku zploštit,“ zhodnotil v Novém dni Roman Prymula.

Opatření se podle něj projeví za 7 až 10 dnů. Do té doby bude přibývat nakažených i hospitalizovaných. „Čeká nás zrychlování epidemie, v nemocnicích je kolem 620 lidí a počet se bude zvyšovat. Kapacita zdravotních zařízení by ale neměla být ohrožena, v některých regionech však může dojít k odložení plánované péče,“ upozornil epidemiolog.

Konec placených testů musel zákonitě přijít

Neočkovaní dospělí si budou muset preventivní testy na COVID-19 zaplatit sami. Od 1. listopadu totiž budou hrazené z veřejného zdravotního pojištění pouze dětem a mladým do 18 let, lidem se zahájeným očkováním nebo těm, kteří se nemohou očkovat.

Podle Prymuly se bude nákaza šířit skrytě, počet lidí v nemocnicích ale konec placených testů neovlivní. „Rozhodnutí, že by se testy měly platit z kapes neočkovaných, se oddalovalo. Muselo zákonitě přijít a nechci diskutovat, zda je teď správná doba,“ nechtěl exministr zdravotnictví spekulovat.

Konec hrazených testů prý nepřiměje všechny neočkované občany, aby vakcinaci podstoupili. „Když to někdo bere jako protest proti epidemii, opatření na něj nebude mít vliv. V našich podmínkách je motivace malá,“ pronesl Prymula.

Odmítači vakcín upozorňují, že třetina lidí ležících v nemocnicích s covidem je očkovaná. Podle odborníků je důvodem pokles protilátek. „Výrazně se snižují. Je to také fenomén třetí dávky, která chybí. První data nás chlácholila, účinnost ale po šesti měsících klesá na 47 % a z očkovaných osob se může v nemocnici ocitnout kdokoliv,“ vysvětlil.

Tagy: