Prymula popsal nová pravidla pro karanténu. Lidé ji mohou ukončit i bez testu

Roman Prymula

Brífink ministra zdravotnictví Romana Prymuly

Laboratoře v České republice ve čtvrtek odhalily 2 913 nových případů koronaviru. Rostou počty hospitalizovaných i obětí. Ministr zdravotnictví Roman Prymula na tiskové konferenci k průběžnému hodnocení vývoje epidemie COVID-19 uvedl, že příští týden budou vydána další opatření omezující shromažďování, dotknou se hlavně volnočasových aktivit. Popsal také nová pravidla pro karanténu.

„Nárůst, který tu byl minulý týden, se podařilo zastavit, dostali jsme se pod tři tisíce. Ve srovnání s minulým týdnem nepozorujeme tak dramatický růst, to je pozitivní zpráva,“ uvedl ministr zdravotnictví Roman Prymula na pátečním brífinku. Přiznal však, že epidemie v Česku sílí a situaci srovnal s Izraelem, Velkou Británií, Francií nebo Španělskem.

To, že někteří lidé zpochybňují, že se v Česku něco děje, podle Prymuly není korektní. „Narůstají počty hospitalizovaných a osob, které potřebují plicní ventilaci i počty úmrtí. Pokud se onemocnění dostane mezi seniory, musíme počítat s vyšší úmrtností,“ řekl.

Příští týden tak budou vydána další opatření omezující shromažďování. Podle Prymuly se dotknou hlavně volnočasových aktivit.

Nová pravidla karantény

Prymula také popsal nová pravidla karantény. Lidé v izolaci by měli do desátého dne podstoupit test, nejlépe mezi třetím až pátým dnem v karanténě. Pokud test bude negativní a lidé tři dny před koncem karantény nebudou mít příznaky, desátý den budou propuštěni. Test už si znovu dělat nemusí. Pokud lidé test za celou dobu karantény nepodstoupí a budou bez příznaků, karanténa jim skončí po 14 dnech.

Tato pravidla promítal především ve školách. „Do karantény se dostávaly celé třídy, děti v ní byly i 17 dní a rodiče s nimi museli být doma,“ nelíbilo se ministrovi. S novými pravidly by se to nemělo opakovat.

Česko se na semaforu začíná barvit dominantně do oranžové

Na grafu ministr zdravotnictví ukázal, že Česká republika se na semaforu začíná barvit naprosto dominantně do oranžové barvy. Také vysvětlil, proč byla omezená výuka vysokých škol. Vysokoškoláci by podle Prymuly rozvezli koronavirus do dalších regionů.

I pro seniory je v Praze riziko nákazy vysoké. „Podíl pacientů v rizikové skupině 65 plus narůstá, nárůst je téměř dvě stě procent. Nedaří se dotrasovat původní zdroj a dochází ke komunitnímu šíření,“ popsal Prymula.

Také uvedl, že dochází k navýšení osob na call centrech ze 600 na 850. Pomoc podle něj nabídlo letiště, skupina ČEZ i další instituce. „Chceme, aby každý, kdo bude pozitivní, tu informaci obdržel. Do 48 hodin by se každý člověk měl dozvědět výsledek testu, to tady před tím nebylo,“ upřesnil.

Dochází nemocniční lůžka

Kapacita nemocničních lůžek v Praze je podle něj poměrně vytížená, lůžka pro pacienty pozitivní na COVID-19 dochází, proto propojují tato lůžka s ostatními. Nemocnice ale deklarovat prázdná lůžka pro pacienty s koronavirem nebudou, obyčejná lůžka se budou uvolňovat postupně a podle situace. „Chceme minimalizovat dopady na ostatní diagnózy,“ vysvětlil.

Prymula hovořil i o kauze roušky a Česká pošta. Podle něj k tomu budou zveřejněny veškeré informace na webu pošty.

Tagy: