Rusové prchající před mobilizací nemají v ČR nárok na humanitární víza, řekl Lipavský

Jan Lipavský

Ruská police zatkla na protestních akcí více než 1300 lidí

Při částečné mobilizaci bude povoláno 300 tisíc rezervistů, řekl ruský ministr obrany Sergej Šojgu. Částečnou mobilizaci oznámil v projevu Vladimir Putin. Proti rozhodnutí se zvedla vlna protestů, ruská policie zadržela přes tisíc odpůrců. Podle ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) Rusové, kteří ze země utíkají kvůli tomu, že se chtějí vyhnout mobilizaci, nesplňují v ČR podmínky pro udělení humanitárního víza.

Ukrajinská armáda pokračuje v protiofenzivě, zatímco ruské síly vytvořily obrannou linii mezi řekou Oskil a městem Svatove. Rusové na neschopnost bránit se ukrajinské protiofenzivě často odpovídají masivním ostřelováním.

Velké obavy z protiútoku mají především loutkové proruské státy na východě Ukrajiny. Vyhlásily kvůli tomu referenda o připojení k Rusku. Západní politici je odmítají a jejich výsledky neuznají.

Ukrajina

Hlavní město: Kyjev

Prezident: Volodymyr Zelenskyj

Počet obyvatel: 44 milionů

Rozloha: 603 548 km²

Počet aktivních vojáků: cca 250 tisíc

Vladimir Putin ve středečním projevu vyhlásil částečnou mobilizaci. Do zbraně povolal až 300 tisíc rezervistů, půjde o tři vlny odvodů. Proti rozhodnutí řada Rusů protestuje. Ruská policie na demonstracích zadržela přes 1000 lidí, uvádí portál OVD-Info, který monitoruje policejní zásahy.

Rusové, kteří ze země utíkají kvůli tomu, že se chtějí vyhnout mobilizaci, nesplňují v České republice podmínky pro udělení humanitárního víza. Uvedl to ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Český politik také ve čtvrtečním projevu na zasedání Rady bezpečnosti OSN vyzval ke zřízení zvláštního mezinárodního tribunálu, který bude stíhat ruskou agresi na Ukrajině.

Americký ministr zahraničí Antony Blinken vyzval členy Rady bezpečnosti OSN, aby dali Rusku jasný vzkaz, že jeho „bezohledné jaderné hrozby musí okamžitě přestat“. Blinken hovořil na čtvrtečním zasedání Rady bezpečnosti, jehož tématem je „zachování míru a bezpečnosti na Ukrajině“.

Tagy:
válka Vladimir Putin OSN Ukrajina Joe Biden Rusko Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Ozbrojené síly Ruské federace OVD-Info ruská invaze na Ukrajinu