Sezona burčáku začala o týden dřív. Na co si dát při jeho koupi pozor?

Sezóna burčáku začala o týden dřív.

Začala sezona burčáku

Začíná sezóna burčáku. Už několik dnů je k dostání i k ochutnání nejen ve vinařstvích, ale také u stánkařů. Někteří prodejci ho plánují letos zdražit, jiní se chtějí držet cen z loňska. Burčák se vyrábí z nejranějších odrůd vinné révy a musí pocházet z hroznů sklizených a zpracovaných v Česku.

Jižní Moravě letos opět přálo slunce a první úrodu hroznů začali vinaři sklízet zhruba o týden dřív než loni. Oblíbený nápoj je k ochutnání třeba ve Velkých Pavlovicích na Břeclavsku. „Burčáky se dělají z ranných odrůd Irsai Oliver, Müller Thurgau, to jsou ty krásné voňavé odrůdy, na které lidé čekají,“ uvedla pro CNN Prima NEWS Ladislava Antálková.

Mezi prvními začal letos burčák nabízet Miloslav Machuča z Valtic. Svůj stánek má tradičně u novomlýnských nádrží a stejně jako ostatním vinařům i jemu se zvedly náklady na výrobu, a tak si zákazník připlatí. „Oproti loňsku jsem ceny zvedl o deset korun, to znamená 80 korun za litr. Pokud vám chutná burčák, tak ho vypijte, kolik chcete, co vydržíte,“ radí vinař.

Prodejci mohou burčák nabízet od srpna do listopadu a musí být vyrobený z hroznů sklizených i zpracovaných v České republice. Za porušení pravidel hrozí pokuta. V posledních letech jsou ale prodejci burčáku poctiví, což potvrzují kontroloři. Poznat dobrý burčák není podle nich vůbec těžké.

„Určitě doporučuji pravidelně sledovat stránky Potravinynapranyri.cz, zároveň radím kontrolovat vůni, chuť a barvu, tedy to základní senzorické hodnocení, které provádí každý inspektor, když kontroluje prodejní stánek,“ popsal mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavel Kopřiva.

Burčák se bude i letos prodávat ve dvou variantách. Ta druhá „červená“ bude pro zákazníky k dispozici od poloviny září.

Tagy: