Nápoje prodávat budu, na tyhle bláboly zvysoka kašlu, tvrdí šéfkuchař Slanina

Šéfkuchař Ondřej Slanina se podle svých slov bude s republikou klidně soudit.

Restaurace ani kavárny podle zákona v současnosti nesmějí nalít zákazníkům žádný nápoj. Alespoň tak to podle právníků říkají vládní opatření. Může za to tisková chyba, která prodej pití ve sbírce zákonů zakázala úplně, namísto toho, aby se dotýkala jen prodeje nápojů z okénka. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) to vysvětluje tím, že chce zamezit shlukování lidí. Ministerstvo vnitra sice nařízení upravilo, ale podle právníků to nestačí. Někteří restauratéři se proto nechtějí s touto situací smířit. Šéfkuchař a spolumajitel restaurace Ondřej Slanina doslova uvedl, že na opatření kašle a nápoje prodávat bude.

Upravená vládní opatření vedle prodeje alkoholu s sebou zakazují i možnost odnést si s sebou třeba kávu nebo čaj. „Není to omyl. Cílem je, abychom nechodili po vánočních trzích a po ulicích s kelímky a jídlem. Abychom nejedli a nepili, protože jsme viděli, co se děje, když máme a když nemáme nasazenou ochranu dýchacích cest,“ reagoval ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

K úpravě opatření použilo ministerstvo vnitra institut takzvané opravy tiskové chyby, což je podle mnohých expertů právě problém. „Domnívám se, že takový postup není v souladu s právem a není správný. Oprava tiskových chyb má skutečně fungovat v případech, kdy dojde k nějaké malé a zjevné chybě. To znamená v číslech, ve spojkách, v čárkách a podobně. Ale tady vypadlo asi pět slov,“ vysvětlil CNN Prima NEWS advokát Jakub Backa.

Ten byl také pátečním hostem pořadu 360° na CNN Prima NEWS. „Pokud došlo k pochybení jako v tomto případě, správným postupem by mělo být to, že vláda příjme nové usnesení, ve kterém jasně stanoví pravidla pro prodej nápojů,“ zdůraznil Backa.

Vláda jedná nesystematicky a nahodile, říká advokát

Způsob, který vláda zvolila, považuje advokát za nesprávný. „Hlavně vyvolává v lidech velkou míru nejistoty. Na jednu stranu je ve sbírce zákonů zveřejněn nějaký zákaz, a na druhou stranu je tam oprava ministerstvem vnitra,“ uvedl Backa.

Pokud by se restauratéři a kavárníci rozhodli zákon nedodržet, mohli by se vystavit riziku, že dostanou tučnou pokutu. Podle Backy ale záleží jen na tom, jak se k situaci postaví státní orgány. „Pokud by k tomu některé státní orgány, případně policie, postupovaly ryze formalisticky, mohly by se pokusit restauratérům sankce dávat. Za situace, kdy ale vláda následně sama vyhlásí, že na úpravě netrvá, by restauratéři měli velkou šanci v případných soudních sporech uspět,“ vysvětlil Backa.

Za celou situaci může podle advokáta vláda. „Její nesystematický přístup, který je v mnoha ohledech nepřiměřený, neodůvodněný a budí dojem, že je zcela nahodilý. V současné situaci, ve které jsme už téměř rok, bych očekával, že vláda bude připravenější a přístup systémovější,“ podotkl Backa.

Slanina: Ať si mě klidně zažalují

Na chybu v zákoně reagoval v pořadu 360° na CNN Prima NEWS také šéfkuchař a spolumajitel restaurace Ondřej Slanina. „Já už se tomu musím jen smát. Mám pocit, že na vládě sedí odborníci na gastronomii, protože řeší pořád jen ji. Jestli to, že tady půjde někdo s kelímkem po náměstí, má tak dramatický vliv na šíření pandemie, když jsou narvané obchoďáky lidmi... to mi přijde úsměvné,“ okomentoval situaci Slanina.

Podle šéfkuchaře stejně mnohé restaurace prodávají prostřednictvím výdejových okének i alkoholické nápoje. „Myslím si, že to je normální bordel v této zemi. Jsem schopný dodržovat všechna možná nařízení, ať už to bude otvíračka, zavíračka, jsme jako trhací kalendář – otevři, zavři. Budu ale normálně prodávat nápoje, na tyhle bláboly zvysoka kašlu,“ rozčílil se Slanina.

Možných postihů se nebojí. „Ať si mě klidně zažalují, budu se s republikou soudit. Mám pocit, že ministr v životě nebyl v restauraci, nakupovat, jen sedí na ministerstvu. Nevím, jestli po škole jde rovnou na ministerstvo a nevidí reálný svět, jak funguje. Už se vůbec nedivím tomu, že tady někdo jede revoltu, lidé jsou nejen finančně, ale hlavně psychicky zoufalí,“ naléhal šéfkuchař.

O opětovném zpřísnění opatření by měla vláda jednat v pondělí. Ministr Blatný již oznámil, že navrhne přestup Česka do čtvrtého stupně protiepidemického systému PES. Restaurace by se tedy opět mohly plošně zavřít.

Podle Slaniny ale takové rozhodnutí vyžaduje spoustu příprav. „Zase musíme řešit, co budeme dělat se zásobami, s domluvenými rezervacemi. Jinak normálně zavřeme a pojedeme znovu standard do krabiček, budeme dělat rozvozy, otevřeme drive, i když já už vlastně nevím, jestli tam můžu něco prodávat, nebo ne,“ povzdechl si šéfkuchař.

Podle Slaniny by se Česko mělo v otázce restauratérství a hoteliérství inspirovat okolními zeměmi. „V Rakousku refundují hotelům 80 procent loňských tržeb, 75 procent v Německu. U nás je to jen o tom, že se platí mzdy zaměstnancům a řeší se poloviny nájmů, ale ostatní nikdo neřeší,“ mínil Slanina.

„Oborů, které jsou úplně vyřízené, je strašně moc. Mám pocit, že na vládě je to všem úplně jedno. Podstatu vůbec nikdo neřeší. Úplně chápu, že je tady koronakrize, podle mě ale budou za chvíli stoupat počty sebevraždy z toho, jak jsou lidé vyřízení. Tohle nejde dlouhodobě vydržet jako v cirkusu: dneska otevřeme, zítra zavřeme,“ dodal šéfkuchař.

Tagy: