Sledujte Nový den: Je případné testování ve firmách správné? Odpoví epidemiolog Prymula

Roman Prymula 10.1.

Roman Prymula o kolektivní imunitě

Opravdu je plošné testování ve firmách opět na pořadu dne? A měly by se kvůli nárůstu nakažených nosit v zaměstnání znovu respirátory? Ve čtvrtečním Novém dni okomentuje aktuální koronavirovou situaci epidemiolog Roman Prymula.

Aktuální počty nakažených koronavirem rostou, i proto se už nyní mluví o dalších opatřeních. Ve středu ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) uvedl, že zvažuje například nošení respirátorů v zaměstnání nebo obnovení testů ve firmách. Jsou tato opatření skutečně na stole? A budou dostatečná, nebo zbytečná? Nejen na to odpoví ve čtvrtek v 7:15 epidemiolog Roman Prymula. Prozradí také, jaká nová opatření by navrhoval on.

Epidemie koronaviru v Česku totiž dál zrychluje, v úterý laboratoře odhalily 588 nakažených. Více pozitivních testů za jeden den bylo naposledy 25. května. Dál roste i reprodukční číslo, ke středě stouplo na 1,48 z předchozích 1,36. Nad hodnotou 1, což značí zrychlování šíření epidemie, je už 14 dní v řadě. Odborníci i vláda zhoršení epidemie v souvislosti s návratem lidí do zaměstnání a dětí do škol očekávali, situace podle nich ale není dramatická.

Prymula pro CNN Prima NEWS například v minulosti zkritizoval některá nařízení. Podle něj až patnáct tisíc lidí nemuselo zemřít, kdyby se k pandemii přistupovalo přísněji. Spoluvinu ale necítí.

Tagy: