Sledujte ZÁZNAM brífinku po jednání vlády kvůli covidu: Která opatření se zpřísní?

Andrej Babiš a Adam Vojtěch

Tisková konference po jednání vlády

Kabinet premiéra Andreje Babiše (ANO) se ve středu odpoledne sešel na mimořádné schůzi, aby se zabýval zhoršující se epidemickou situací v Česku. Členové vlády už naznačili, že se zpřísní některá koronavirová opatření, a to například v oblasti školství i hromadných akcí. Tiskovou konferenci můžete sledovat v tomto článku.

Šíření covidu v Česku výrazně zrychluje. V úterý přibylo 3 246 případů, což je nejvyšší denní přírůstek od 20. dubna. Počet aktivních nakažených přesáhl 20 tisíc. Přibývá také infikovaných pacientů, kteří musí být hospitalizováni.

Vláda proto chystá zpřísnění proticovidových opatření. „Je pravda, že situace není dobrá. Budou změny v ochraně dýchacích cest. Ministerstvo zdravotnictví chce od 25. října navrhnout při hromadných akcích ve vnitřních prostorách povinnost nošení respirátorů, a to bez ohledu na počet účastníků,“ prozradil Andrej Babiš ve vysílání CNN Prima NEWS.

Jistá zpřísnění restrikcí už naznačil i ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Ten prý během jednání kabinetu navrhne povinnost nošení roušek pro některé žáky starší 12 let i ve třídách během vyučování.

Restrikce budou namířené jen na epidemicky postiženější regiony. To by se podle Vojtěcha mohlo týkat až pěti krajů. O které regiony půjde konkrétně, však ministr zdravotnictví neupřesnil. Plošné testování ve školách odborníci zatím nedoporučují, ale je možné, že ho lokálně nařídí krajské hygienické stanice.

Proti nošení roušek ve třídách pro děti nad 12 let se postavil ministr školství Robert Plaga (za ANO). Ten na jednání vlády bude chtít podrobné vysvětlení tohoto kroku. Podle Plagy by se v regionech s horší epidemickou situací mělo spíš obnovit testování.

Která opatření se v následujících dnech zpřísní, odhalí členové vlády během tiskové konference. Ta by měla začít v 15:30. Sledovat ji můžete na CNN Prima NEWS nebo v tomto článku.

Tagy: