Sledujte ŽIVĚ Co Čech, to politik! s olympijským lékařem viněným z roznášení covidu

CNN Prima NEWS - živé vysílání

Zimní olympiáda v čínském Pekingu začíná zhruba za dva týdny. Už teď má ale spoustu odpůrců, kteří jsou kvůli kontroverzím spojeným s covidem přesvědčeni, že by se vůbec neměla uskutečnit. V pořadu Co Čech, to politik! budou na toto téma diskutovat prezident České lékařské komory Milan Kubek a lékař Vlastimil Voráček, který nechvalně proslul kvůli nakažení několika českých sportovců během letu z Prahy na letní olympiádu v Tokiu. Pořad sledujte od 18 hodin na CNN Prima NEWS nebo přímo v tomto článku.

Slavnostní zahájení her proběhne 4. února v Pekingu. Už v současnosti ale zimní olympiádu provází mnoho kontroverzí. V Číně podobně jako v Evropě naplno propukla covidová vlna nakažlivé varianty omikron.

Země teď podniká velice radikální kroky, aby se olympiáda mohla uskutečnit. Úřady vyzývají obyvatele, aby neopouštěli domovská města, pokud to není nezbytně nutné. Zhruba před týdnem na povrch vypluly zprávy o extrémně tvrdých lockdownech. Čínská vláda vybudovala rozsáhlé karanténní tábory, které připomínají spíš vězení.

Organizátoři her už oznámili, že na olympiádu nebudou moci přijet žádní zahraniční diváci, z místních obyvatel budou vstupenky prodávány jen „vybraným“ skupinám. Sportovci musí být očkovaní, nebo podstoupit karanténu na 21 dnů. Denně budou všichni účastníci absolvovat testy a v okamžiku, kdy nebudou soutěžit nebo trénovat, musejí nosit roušky či respirátory.

V pořadu Co Čech, to politik! zimní olympiádu zhodnotí prezident České lékařské komory Milan Kubek a lékař Vlastimil Voráček. Milan Kubek se netají tím, že je zastáncem povinného očkování a striktního dodržování protiepidemických opatření.

Vlastimil Voráček se zviditelnil v létě minulého roku, když byl součástí české výpravy do japonského Tokia na odloženou letní olympiádu. Na palubě letadla ovšem došlo k rozšíření nákazy koronavirem mezi cestující včetně několika českých reprezentantů. Voráček byl označen za prvního nakaženého, navíc odletěl neočkovaný.

Pořad sledujte od 18 hodin na CNN Prima NEWS nebo přímo v tomto článku.

Tagy:
Peking Milan Kubek sport Čína koronavirus COVID-19 Vlastimil Voráček Co Čech, to politik! Zimní olympijské hry v Pekingu 2022