Sledujte ŽIVĚ Co na to vaše peněženka se Skopečkem a Nacherem: Jak ušetřit v rozpočtu?

CNN Prima NEWS - živé vysílání

Jak ušetřit z rozpočtu 80 miliard? O tom budou v pořadu Co na to vaše peněženka mluvit hlavní ekonom Platební instituce Roger Dominik Stroukal, ekonomický expert ODS a místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Skopeček a místopředseda Hospodářského výboru a poslanec Patrik Nacher (ANO). Pořad sledujte od 18 hodin v televizi CNN Prima NEWS nebo živě v tomto článku.

Česká republika od 1. ledna 2022 hospodaří v rozpočtovém provizoriu, v rámci kterého jednotlivé kapitoly státního rozpočtu dostanou v každém měsíci peníze na výdaje do výše jedné dvanáctiny celkové roční částky v předcházejícím roce.

Výdaje státu tak v lednu budou činit 157,1 miliardy korun, protože schválené výdaje rozpočtu na loňský rok činily 1,886 bilionu korun. Provizorium by mělo podle vyjádření ministerstva financí trvat do konce března a stát je na něj podle úřadu připraven.

Důvodem provizoria je fakt, že Sněmovna do konce loňského roku neschválila návrh státního rozpočtu. Ten předchozí vláda Andreje Babiše (ANO) navrhla se schodkem 377 miliard korun, nový kabinet chce deficit snížit pod 300 miliard korun omezením výdajů, zvýšení daní odmítá.

Na koho dopadne rozpočtové provizorium nejvíce? Neměla by nová vláda přijmout připravený rozpočet a velké změny připravit za rok?

Pořad Co na to vaše peněženka s Dominikem Stroukalem, Janem Skopečkem a Patrikem Nacherem sledujte od 18 hodin na televizi CNN Prima NEWS nebo živě v tomto článku.

Tagy: