Téměř vše zůstává zavřené, včetně skiareálů. Vláda protáhla lockdown do 22. ledna

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO)

Lockdown potrvá až do konce ledna

Zavřené obchody, omezení nočního vycházení, většina dětí na distanční výuce. Striktní pravidla budou v Česku minimálně do 22. ledna, rozhodla ve čtvrtek vláda. Opatření měla původně platit do 10. ledna.

„O prodloužení opatření bylo rozhodnuto do 22. ledna,“ uvedl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Pokud by došlo k zásadnímu zlepšení nebo zhoršení situace během příštího týdne, vláda může podle ministra své rozhodnutí přehodnotit. Do 22. ledna je v Česku nouzový stav, vláda bude Sněmovnu opět žádat o jeho prodloužení.

Česká republika zůstává v nejpřísnějším stupni protiepidemického systému PES. Čísla nakažených covidem stále rostou, za poslední dva dny byly rekordní. Testy ve středu odhalily 17 668 nakažených.

Nadále tak bude platit zákaz shromažďování více než dvou lidí na veřejných místech, zůstane zavřená většina obchodů i služeb jako jsou kadeřnice či kosmetičky, zavřené jsou stále i restaurace a hospody. Výuka ve školách bude i nadále pro většinu žáků a studentů distanční, do lavic mohou pouze prvňáci a druháci.

Lyžaři mají smůlu

Vláda také řešila, jestli budou moci otevřít skiareály. Nakonec to nepovolila. „Pokoušel jsem se navrhnout variantu, kdy by za určitých podmínek bylo možné umožnit řízený systém lyžování. Na druhou stranu respektuji argumenty, které jsou na stole s ohledem na počty nakažených,“ prohlásil ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

Střediska mohla být v zimní sezoně zatím otevřena od 18. do 26. prosince. Havlíček pro ně chce připravit speciální kompenzace.

Ještě tento týden Havlíček říkal, že lyžaři nejsou rizikem. „Lidé, kteří jsou venku a lyžují, podle mého názoru nejsou nebezpečím,“ sdělil už dříve CNN Prima NEWS Havlíček.

Proti otevření horských středisek se staví ministr zdravotnictví Blatný. „Lidé často nevidí to, co je za zdmi nemocnic,“ prohlásil ve středu odpoledne Blatný před poslanci zdravotního výboru. „Skiareály nejsou místem, kde by docházelo k omezení kontaktů,“ vysvětlil Blatný na brífinku.

Antigenní testování poběží i po 15. lednu

Blatný na tiskové konferenci informoval o tom, že antigenní testování, které mělo původně skončit 15. ledna, poběží i nadále. Zůstane bezplatné a dobrovolné. Lidé se na antigenní testování mohou objednávat bez doporučení hygieny nebo lékaře.

„I po 15. lednu budou prováděny antigenní testy, které budou prováděny bezplatně, bude možné je provádět opakovaně. Antigenní testování nám pomáhá,“ uvedl Blatný.

Nově budou umožněny návštěvy v nemocnicích. V zařízeních dlouhodobé a následné péče bude nutný negativní test na covid a respirátor. V případě lůžek akutní péče budou vyžadována hygienická a protiepidemická opatření, zejména respirátory.

Tagy:
obchod Andrej Babiš Karel Havlíček CNN Prima NEWS ANO obchody ANO 2011 vláda Česko lockdown Jan Blatný ski areály Poslanecká sněmovna ČR Protiepidemický systém České republiky