Sledujte ZÁZNAM : Vláda řeší, jaký bude postup vakcinace. Kdo všechno a kde bude očkovat?

Andrej Babiš, Karel Havlíček a Jan Blatný po jednání vlády

Tisková konference po jednání vlády

Vakcínu proti covidu za cestu z krize označují politici, lékaři i další odborníci. V Česku ale zatím očkování vázne. Některé nemocnice například hlásí, že by v budoucnu nemusely mít dost jehel. Hejtmani si zase stěžují na registrační systém. Očkovací strategii řeší ve středu odpoledne na mimořádném zasedání vláda Andreje Babiše (ANO).

O samostatné jednání vlády pouze k očkování požádala premiéra minulý týden ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Uvedla, že o očkovací strategii postrádá hlubší diskuzi.

Ministerstvo zdravotnictví už představilo „Metodický pokyn k očkování“ dělí vakcinaci do tří fází. První fáze začala v lednu a má trvat do února. Očkovat se mají nejprve senioři nad 80 let, obyvatelé a personál domovů seniorů, postižení z ústavních zařízení a zdravotníci, kteří se starají o pacienty s covidem.

Osmdesátníci a starší by se měli od 15. ledna přes internet zaregistrovat. Zapsat je mohou i jejich blízcí či pečovatelé, případně mohou zavolat praktikovi.

Problémem s očkováním může být nedostatek materiálu. Stát totiž zatím dodává například bez jehel a stříkaček. Nemocnice je musí brát ze svých zásob. Upozorňují ale, že jich nebudou mít dostatek.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) během dne uvedl, že materiálu je v České republice dostatek na 65 dní a další dodávky budou v dopraveny do státních hmotných rezerv. Nehrozí tak, že by injekce došly. Pokud by v některém regionu docházely, měl by se obrátit na ministerstvo zdravotnictví a získá zápůjčku z některé fakultní nemocnice.

Ke středě se podle premiéra už oočkovalo více než 70 tisíc lidí, ačkoliv oficiálně nahlášených je pouze 61 tisíc.

Výhrady mají i hejtmani

Někteří hejtmani mají zase výhrady k centrálnímu registračnímu systému, který se má v pátek spustit. Uvedli, že v pilotním testování není možné vyzkoušet fungování databáze pod zátěží nebo že v systému chybí očkovací místa. Některé kraje zatím od vlády nedostaly přístupové klíče do systému, nebo se jim s nimi nepodařilo přihlásit.

Vláda také čelila kritice za to, že už se opozdila dodávka vakcíny od firmy Moderna. Premiér Andrej Babiš v neděli avizoval, že 20 tisíc dávek dorazí v pondělí. Vakcíny od Moderny nakonec dorazily v úterý a bylo jich o 12 tisíc méně.

V Česku bylo zatím očkováno asi 40 tisíc lidí vakcínou od prvního výrobce schválenou pro EU, tedy od firem Pfizer a BioNTech.

Tagy: