Sledujte ZÁZNAM: Nový den s Prymulou. Kdy skončí lockdown a máme vir pod kontrolou?

Roman Prymula v pořadu Nový den

Jak hodnotí epidemiologickou situaci prezidentův poradce? (zdroj: CNN Prima NEWS)

Skončí lockdown s nouzovým stavem po 11. dubnu? Začínáme mít koronavirus konečně pod kontrolou? Ptejte se na vše, co jste o pandemii chtěli vědět. Epidemiolog a poradce prezidenta Roman Prymula v Novém dni odpoví na vaše dotazy. Začínáme už v 8:10 na CNN Prima NEWS. Živý přenos můžete sledovat i přímo v tomto článku.

„To, co je skutečně pozitivním signálem, je, že pokles začíná být rychlejší. Už to není osm procent v prvním týdnu nebo 13 procent ve druhém týdnu, ale teď vidíme zrychlení, proto si myslím, že po Velikonocích, pokud vydržíme v některých opatřeních, ta ostatní už bude možno rozvolňovat,“ řekl minulý týden v Novém dni Prymula.

Podle něj je stále hlavním zdrojem nákazy kontakt mezi lidmi a přenos vzduchem, který se markantně zrychlil. „Je to intenzivnější. Máme příklady z různých společností, že v první vlně byli lidé třeba 20 minut v kontaktu, měli jen běžné obličejové masky a nenakazili se. Teď ve druhé vlně byli v pětiminutovém kontaktu a všichni ve firmě se nakazili. Britské formy jsou poměrně agresivní,“ upozornil bývalý ministr zdravotnictví.

Jak dlouho ale ještě budeme muset vydržet? A dostali jsme díky zpřísnění pravidel koronavirus pod kontrolu?

Nejen o tom už v 8:10 v Novém dni na CNN Prima NEWS nebo přímo v tomto článku.

Tagy: