Sledujte ZÁZNAM: Jak vláda na nás, tak my na ně. Obejdeme pravidla a otevřeme Česko

Zástupci iniciativy Chcípl PES opět v Šeberáku

Zástupci iniciativy Otevřeme Česko spolu s dalšími živnostníky chtějí v sobotu 23. ledna znovu zprovoznit restaurace, malé obchody i služby, protože se jim nelíbí vládní opatření proti koronaviru. V úterý na tiskové konferenci oznámili, že ve středu založí politické hnutí Otevřeme Česko Chcípl PES. Sledujte tiskovou konferenci ze záznamu v tomto článku.

„Jsme hrdý a pracovitý národ a dokázali jsme společně zvládnout v historii daleko horší situace, jen nás nesmí řídit nemehla! Věříme, že společně to zase zvládneme. 23. ledna otevřeme Česko, pojďme opět otevřít restaurace, obchody, podnikání, své životy a pojďme se vrátit do normálního světa,“ vyzývají zástupci iniciativy na svých facebookových stránkách.

Opatření vlády označují za chaotická a polovičatá. Podle nich nefungují a fungovat nebudou. Proto chtějí znovu otevřít Česko, vrátit děti do lavic a žít život jako před pandemií. „Vraťme lidem opět svobodu a hrdost. A začněme chránit ty, kteří to chtějí a hlavně potřebují. Společně to dáme a zase se budeme žít v normálním světě,“ vyzýval na Facebooku Jiří Janeček, majitel pivovaru Malý Janek.

Na Staromáku promluvil Klaus, Landa či Suchánek

Iniciativa Otevřeme Česko uspořádala demonstraci na Staroměstském náměstí v neděli 10. ledna. Zúčastnilo se jí téměř tři tisíce demonstrantů. Promluvil tam například bývalý prezident Václav Klaus, zpěvák Daniel Janda nebo herec Michal Suchánek, ale i majitel rebelující restaurace Šeberák Jakub Olbert či lékař Jiří Beran. Protestující jsou přesvědčeni, že vláda situaci v Česku nezlepšuje, ale zhoršuje. I když organizátoři protestu vyzývali lidi, aby měli na Staromáku roušky a dodržovali odstupy, demonstranti se jim vysmáli.

Demonstrace měla podle organizátora Libora Vondráčka donutit vládu k tomu, aby zahájila co nejdřív dialog a zavedla takový program, jenž bude jednoduchý a efektivní na vyplácení všem profesím, které se kvůli opatřením dostaly za pomyslné mříže. Protestující také chtěli, aby vláda přehodnotila opatření a vyhlašovala je cíleně. „Některá omezení podle mnohých nejsou zas tak nezbytná a mají vedlejší škody a negativní efekty,“ řekl CNN Prima NEWS Vondráček.

Na úterní tiskové konferenci zveřejní, jak bude iniciativa Otevřeme Česko postupovat dále.

Tagy:
demonstrace restaurace Staroměstské náměstí živnostníci tisková konference Václav Klaus podnikatelé Jiří Beran vláda Česko koronavirus Staroměstské náměstí Jakub Olbert Šeberák Jiří Janeček Malý Janek Chcípl pes Otevřeme Česko Libor Vondráček Michal Suchánek Otevřeme Česko normálnímu životu