Sledujte ZÁZNAM: Stanjura zveřejnil hospodaření státu za loňský rok. Řekl, kde chce šetřit?

Zbyněk Stanjura

Stanjura k hospodaření příští rok

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) ve čtvrtek v 10:30 na tiskové konferenci seznámí novináře a veřejnost s bilancí státního rozpočtu za rok 2021. Očekává se schodek kolem 420 miliard korun. Brífink šéfa státní kasy můžete sledovat živě na webu cnn.iprima.cz.

Výsledek celoročního hospodaření státu za rok 2021 bude oproti dosavadním zvyklostem zveřejněn se zpožděním. Zatímco měsíční pokladní plnění státního rozpočtu ministerstvo financí zveřejňuje vždy první pracovní den nového měsíce ve 14 hodin, tentokrát se bilanci dozvíme se zpožděním tří dnů.

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) však již dříve avizoval, že s výsledkem státního rozpočtu chce nejprve seznámit své vládní kolegy na středečním jednání a až poté veřejnost. Dosud tedy známe čísla ke konci listopadu 2021.

Za jedenáct měsíců loňského roku stát hospodařil se schodkem 401,5 miliardy korun, což je horší saldo, než jaké státní kasa vykázala za celý rok 2020. A je prakticky jisté, že deficit za celý loňský rok bude vůbec nejhorší v historii Česka.

Úspory se najdou, věří vládní poslanec

„Tipuji to na schodek 425 miliard korun,“ řekl ve středečním vydání pořadu Co na to vaše peněženka? na CNN Prima NEWS místopředseda sněmovního rozpočtového výboru Jan Hrnčíř (SPD). Podle vládního poslance Jiřího Havránka (ODS) stát vykáže deficit 420 miliard.

Koaliční kabinet Petra Fialy (ODS) chce letos rozpočtový schodek stlačit pod 300 miliard korun. Předchozí vláda Andreje Babiše (ANO) schválila návrh státního rozpočtu na rok 2022 s deficitem ve výši 376,6 miliardy korun. Jenže do říjnových sněmovních voleb ho poslanci nestihli schválit, a tak bylo třeba připravit rozpočet nový.

Fialovu vládu však prezident jmenoval až 17. prosince a kabinet přiznal, že bude preferovat několik měsíců rozpočtového provizoria a mezitím připraví úspornější variantu státního rozpočtu. „Práce v rámci vlády probíhají, ministři přicházejí za Zbyňkem Stanjurou a hledají úspory,“ prozradil Havránek.

Tagy: