Rezignovat nehodlám, nic jsem neporušil, prohlásil Roman Prymula

Roman Prymula

Tisková konference Romana Prymuly

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) na páteční tiskové konferenci prohlásil, že rezignovat nehodlá. Dle svých slov totiž v noci ze středy na čtvrtek nic neporušil, s Jaroslavem Faltýnkem (ANO) se prý sešel v soukromých prostorách vyšehradské kapituly. Ta to ale odmítla. K rezignaci jej přitom mimo jiné vyzval i premiér Andrej Babiš (ANO), který řekl, že pokud Prymula nerezignuje, tak jej odvolá.

„Já sám rezignovat nehodlám,“ řekl na tiskové konferenci Prymula s tím, že žádná opatření neporušil. „Samozřejmě je možností pana premiéra, abych byl odvolán,“ dodal Prymula. Naznačil tak další pokračování kauzy, neboť Babiš prohlásil, že pokud nynější ministr zdravotnictví nerezignuje, tak jej sám odvolá. Premiér o tom chce od 16:00 jednat s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech.

Prymula na tiskové konferenci prohlásil, že schůzka, které se ve středu v noci účastnil, se nekonala v restauraci, nýbrž v soukromých prostorách vyšehradské kapituly. Jakékoliv vlastní pochybení odmítl, až na situaci, kdy odjížděl a šel ke své vládní limuzíně bez roušky, zatímco mu jeho šofér s nasazenou rouškou držel dveře.

Na samotné schůzce měl být s 1. místopředsedou hnutí ANO Jaroslavem Faltýnkem, který byl taktéž fotografy zachycen. Prymula na tiskové konferenci zmínil ještě jméno ředitele FN v Ostravě Jiřího Havrlanta. Společně měli dle ministrových slov jednat o komunikaci či také celoplošném testování v Moravskoslezském kraji.

Kapitula: O schůzce nic nevíme

Majitelem restaurace, z níž Prymula s Faltýnkem po jednání vycházeli, je Královská kolegiátní kapitula sv. Petra a Pavla na Vyšehradě. Pronajímá ji společnosti MIDI s. r. o., kterou vlastní Raimund Špunda. O žádném setkání v soukromých prostorách ale kapitula neví. „V těchto dnech se zástupci kapituly nikdo nejednal o poskytnutí jakýchkoli prostor pro jednání představitelů státu či politiků,“ uvedl v tiskové zprávě děkan kapituly Michal Němeček.

Podle jeho informací měla restaurace na základě vládního opatření zavřít. „Událost zveřejněná deníkem Blesk nás zaskočila a nemáme k ní žádné přesné informace od nájemníka. Budeme po společnosti MIDI vyžadovat vysvětlení. Teprve na základě jejich vyjádření rozhodneme, jaké další kroky bude třeba učinit,“ doplnil.

Babiš: Prymula musí rezignovat, jinak jej odvolám

Dopoledne se k Prymulovi vyjádřil premiér Andrej Babiš (ANO). Ten nynějšímu ministrovi zdravotnictví vzkázal, aby na svůj post rezignoval. Pokud tak neučiní, tak jej sám odvolá.

„To, co se stalo, je absolutní katastrofa. Tahle věc se neměla stát. Když omezujeme lidi v pohybu, tak musíme jít příkladem. Taková chyba se nedá omluvit,“ řekl na tiskové konferenci Babiš.

Sám Prymula pro časopis Respekt řekl, že si myslí, že „toho zase tolik neprovedl“. K rozhovoru došlo ještě před tiskovou konferencí premiéra a Prymula v něm uvedl, že „pokud si to veřejnost přeje, tak klidně rezignuje“.

Důvodem je středeční noční schůzka Prymuly s 1. místopředsedou ANO a šéfem poslaneckého klubu hnutí Jaroslav Faltýnek. Společně se sešli ve středu večer v pražské restauraci na Vyšehradě ve chvíli, kdy měly být restaurace uzavřené a poté, co vyšli ven, tak ani jeden neměl roušku.

Faltýnek se již za svoji účast na schůzce omluvil a řekl, že s Prymulou v pražské restauraci Rio's v noci ze středy na čtvrtek jednal například o misích zdravotníků. I jeho vyzval Babiš k rezignaci. „Je mi úplně jedno, co tam oba dělali a koho a proč tam zvali. Nemůžeme kázat vodu a pít víno. Myslím si, že ministr zdravotnictví by měl jít příkladem,“ dodal Babiš.

Podle informací CNN Prima NEWS ji Faltýnek vyslyší a odpoledne ji oznámí.

Tagy: