Sledujte ZÁZNAM tiskové konference ČSSD: Jak Hamáček komentuje demonstrace?

V neděli se v Praze uskutečnily hned dvě demonstrace. Od 13 hodin se na Václavském náměstí sešli zástupci iniciativy My společně. Od 14 hodin pak začínala demonstrace iniciativy Chcípl PES na Staroměstském náměstí. Demonstranti vyzývali k demisi vlády a nadávali na ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD). Jak se vicepremiér k situaci staví?

Policie v neděli na pražském náměstí nechtěla pouštět lidi, kteří ve městě nebydlí, proto se často před barikádami strážníků sešlo více lidí než před pódii. Lidé zvonili klíči, volali hesla jako „demisi vlády, svobodu, hanba, Hamáčkovo „gestapo“, nebo uráželi policisty. Někteří se je snažili vyprovokovat, proto policisté použili dýmovnice. Policie nakonec obě shromáždění pár minut po začátku rozpustila. Demonstranti pak dělali průvody po Praze a protesty utichly až kolem 18. hodiny.

Podle jednoho ze zakladatelů Chcípl PES Davida Biksadského se obou demonstrací zúčastnily až čtyři tisíce lidí. Číslo ale zatím policie nepotvrdila, 60 osob zadržela.

Pár nezodpovědných šílenců riskuje

„Je to nepochopitelné. Mám pocit, že situace musí být každému úplně jasná. Máme přeplněné nemocnice, zdravotnický personál nám kolabuje vyčerpáním, virus tady řádí, jsme na tom opravdu špatně a pár naprosto nezodpovědných šílenců tvrdí, že se nic neděje, že to někdo vymyslel a je to všechno spiknutí,“ okomentoval v pořadu Nový den televize CNN Prima NEWS nedělní demonstrace Hamáček.

Podle něj demonstranti riskují a ohrožují i policisty tím, že nenosí roušky. „Policisté jsou s nimi v kontaktu, a i když mají respirátory, tak je to pro ně riziko,“ upozornil vicepremiér. Myslí si, že by bylo lepší policisty nasadit někde jinde. „Je to plýtvání silami a prostředky,“ podotkl Hamáček.

Jak se ministr vnitra k demonstrantům a jejich protestům postaví? Sledujte živě pravidelnou tiskovou konferenci ČSSD v tomto článku.

Tagy: