Sledujte ZÁZNAM: Vláda chce zkrátit karantény. Jak to bude s testováním ve firmách?

Premiér a předseda ODS Petr Fiala

Vláda rozhodla o testování i platech

O zkrácení izolací a karantén nařizovaných kvůli covidu jedná na svém středečním zasedání vláda Petra Fialy (ODS). Kabinet má na programu také návrh na zmrazení platové základny politiků, soudců a státních zástupců na loňské úrovni. Tiskovou konferenci po zasedání sledujte na CNN Prima NEWS nebo živě na webu cnn.iprima.cz. Plánovaný začátek je ohlášen na 13:30.

V rámci úprav koronavirových opatření by měl kabinet rozhodovat mimo jiné o zkrácení izolací a karantén na pět dní. V současnosti trvají dva týdny, přičemž karanténu lze ukončit po týdnu negativním testem. Vláda o úpravě uvažuje po vzoru některých zemí kvůli variantě omikron, u které nastupují příznaky rychleji, takže by měli být lidé infekční kratší dobu.

Podle vicepremiéra Víta Rakušana (STAN) bude kabinet hovořit i o další podobě testování antigenními i PCR testy. Vláda by mohla upřesnit také podmínky pro testování ve firmách, které bude vyžadovat dvakrát týdně od 17. ledna. Podrobnosti konzultovali předsedové koaličních stran v úterý na pracovním jednání s vybranými ministry a zástupci zaměstnanců a zaměstnavatelů.

Platy se zvýšily o 6 procent

Platové základny ústavních činitelů, soudců a žalobců se od ledna zvedly o šest procent. Plat politiků má tak od letošního ledna vycházet z částky 89 155 korun. Ministerstvo práce navrhuje, aby základna zůstala stejná jako loni a předloni, to by bylo 84 060 korun. U soudců by to místo 106 986 korun mělo být 100 872 korun a u státních zástupců místo 96 287,40 koruny pro letošek 90 748,80 koruny. Ministerstvo navrhuje zrychlené projednání novely Sněmovnou.

Vláda by se mohla také zabývat posty svých zmocněnců. Kabinet jich má aktuálně devět, třeba pro informační technologie či pro lidská práva. Ministři projednají zřejmě i materiál, jenž určí, který úřad bude mít na starost dohled nad výskytem koronaviru v odpadních vodách kvůli mapování epidemie. Monitoring požaduje Evropská komise.

V novele zákona o státní sociální podpoře by pak kabinet mohl zohlednit skokový nárůst nákladů domácností na energie u příspěvku na bydlení.

Tiskovou konferenci po jednání vlády sledujte na CNN Prima NEWS nebo živě na webu cnn.iprima.cz. Plánovaný začátek je ohlášen na 13:30, harmonogram jednání se ale může změnit.

Tagy: