Sledujte ZÁZNAM: Vláda projednala růst platů ve státním sektoru či Antibyrokratický balíček

Jana Černochová, Zbyněk Stanjura a Petr Fiala

TK po jednání vlády (31. 8. 2022)

Vláda premiéra Petra Fialy (ODS) se na středečním zasedání chystá schválit nařízení o navýšení platů zaměstnanců veřejných služeb a státu, kteří letos nedostali přidáno. Kabinet se také zabývá novelou zákona, jež obsahuje zvýšení příspěvku na mobilitu či úpravu otcovské. Ministr pro legislativu Michal Šalomoun (za Piráty) předloží první Antibyrokratický balíček, který má vést k přípravě opatření ke snížení administrativní zátěže podnikatelů, státního aparátu i občanů. Tisková konference členů vlády je v plánu na 14:00 hodin. Sledovat ji můžete živě na CNN Prima NEWS nebo přímo v tomto článku.

Na navýšení platů zaměstnanců veřejných služeb a státu bude podle dostupných podkladů k příslušné normě do konce roku potřeba z rozpočtů státu, samospráv a zdravotních pojišťoven 5,17 miliardy korun navíc. Na zvednutí výdělků se dohodli lídři vládních stran s odbory. Ty požadovaly přidání kvůli vysoké inflaci, hrozily protesty.

Pro letošek se plat ve veřejných a státních službách zmrazil úředníkům, zaměstnancům kultury, nepedagogickým pracovníkům ve školství a dalším pozicím. Ostatním profesím již výdělek vzrostl. Policistům, hasičům či pracovníkům sociálních služeb se od ledna platový základ zvedl o 700 korun. Učitelé si polepšili o dvě procenta, zdravotníci o šest procent.

Příspěvek na mobilitu pro handicapované by se mohl od října zvýšit z 550 na 900 korun. Na zdvihací plošinu by stát nově mohl lidem s postižením přispět až 500 tisíc korun, tedy o 100 tisíc korun víc než nyní. Norma upravuje také pravidla poskytování otcovské a pohřebného či hlášení karantén.

Antibyrokratický balíček

První Antibyrokratický balíček má být podkladem pro jednotlivá ministerstva, jež by do konce roku měla připravit legislativní řešení daných návrhů. Následně by měly resorty připravit předlohy dílčích změn zákonů, které projdou klasickým legislativním procesem.

V balíčku je zmíněná například problematika blokování vedení účetnictví v cizí měně. Pro malé neziskové subjekty je podle materiálu zbytečně zatěžující povinnost účetnictví i podávání daňového přiznání ke korporátní dani, když je výsledkem zdanění nula. Ministerstvo práce a sociálních věcí by podle materiálu mělo například ze zákoníku práce odstranit administrativní zátěž pro zaměstnavatele v podobě povinného sestavení písemného rozvrhu čerpání dovolené.

Vláda také projedná doporučení veřejného ochránce práv, aby v novele krizového zákona uložila ministerstvu vnitra nebo jinému ústřednímu orgánu státní správy povinnost sjednocovat postup veřejné správy a vydávat metodická doporučení v době mimořádných situací. Ombudsman tím reaguje mimo jiné na podněty stěžovatelů a poznatky neziskových organizací z doby pandemických opatření proti covidu.

Tagy:
ODS Česká pirátská strana vláda Petra Fialy Michal Šalomoun Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky