Covid zabíjel víc než rakovina. V Česku zemřelo nejvíc lidí za posledních deset let

Česko bude mít letos oproti jiným rokům více zemřelých. Český statistický úřad (ČSÚ) zveřejnil údaje, podle nichž je patrné, že zejména na podzim se počet zemřelých výrazně zvýšil oproti dřívějšku. Navýšení počtu mrtvých je způsobeno především pandemií koronaviru.

ČSÚ zveřejnil data od začátku roku až do 43. týdne, tedy do 25. října. Z grafu je patrné, že během předminulého měsíce zemřelo nejvíce lidí za posledních deset let, tedy za dobu, kdy ČSÚ vede týdenní statistiky. Na křivce je vidět skokový nárůst úmrtí zejména v říjnu. Hlavním důvodem navýšení je pandemie koronaviru, kterému podlehly již tisíce lidí.

Během podzimní druhé vlny pandemie zemřelo podstatně více lidí než během té první na jaře. Podle dat, které zveřejnilo ministerstvo zdravotnictví, do konce srpna v Česku zemřelo na 427 osob s koronavirem. K 1. prosinci je počet obětí pandemie 8 295. Během podzimní vlny se tak výrazně zvýšil počet mrtvých o více než sedm tisíc. Navíc lze očekávat, že toto číslo ještě poroste.

Rok 2020 tak bude v rámci Česka držet smutný rekord s nejvíce zaznamenanými úmrtími. Již nyní vykazuje ČSÚ vyšší počet zemřelých než v jakémkoliv jiném roce za posledních deset let. Během října se stalo onemocnění COVID-19 nejčastější příčinou úmrtí, která výrazně převýšila nemoci oběhové soustavy a nádory. Více než rakovina začal koronavirus zabíjet po 17. říjnu, více než nemoci oběhové soustavy po 26. říjnu.

Aktuálně každý den nemoci COVID-19, kterou koronavirus způsobuje, podlehne přes sto lidí. V minulém týdnu se tento počet několikrát dostal i na dvě stě mrtvých za jediný den. Dosud nejhorším dnem byl 3. listopad, kdy s koronavirem zemřelo 257 lidí.

Tagy: