Sníh, námraza a nečekaně nízké teploty. Meteorologové vydali na víkend hned tři výstrahy

Lidé s deštníky v zimě

První dubnový víkend v Česku proběhne ve znamení dešťů, sněhu a teplot kolem nuly. Český hydrometeorologický ústav vydal hned tři výstrahy, které platí pro celé území České republiky minimálně do nedělního dopoledne.

Sobota bude zatažená, zejména na horách očekávají meteorologové četné sněhové přeháňky. Nejvyšší teploty se budou pohybovat mezi 0 až 4 °C, v 1 000 m na horách kolem −4 °C.  Srážky budou ustávat odpoledne a večer v severozápadní polovině českého území.

„Vydatnější sněžení v Jeseníkách a Beskydech v kombinaci se silnějším větrem bude způsobovat tvorbu sněhových jazyků. V jižních a jihozápadních Čechách napadne i v nižších a středních polohách kolem 7 centimetrů nového sněhu,“ popisují meteorologové.

Noc na neděli očekávají odborníci zataženou až oblačnou s ojedinělým sněžením. Teploty klesnou −1 až −5 °C, místy tak hrozí tvorba náledí. Ojedinělé sněhové přeháňky nás budou trápit i v neděli. Až večer bude ubývat oblačnosti a srážek. Nejvyšší teploty se vyhoupnou na 1 až 5 °C. Mírný severozápadní až severní vítr 2 až 6 m/s bude odpoledne slábnout a měnit se na severozápadní, večer až na západní.

Pro celé území České republiky platí hned tři výstrahy. Ty před námrazou a sněhem potrvají minimálně do nedělních ranních hodin, před neobvykle nízkými teplotami pak meteorologové varují zatím až do pondělního dopoledne.

Dočkáme se oteplení

V pondělí očekávejme oblačné až polojasné počasí. Ojediněle se vyskytnou sněhové přeháňky. Odpoledne začne od severozápadu přibývat oblačnost. Večer se na severozápadě místy objeví sněhové přeháňky, pod 400 metrů nad mořem i dešťové. Nejnižší noční teploty klesnou na −2 až −6 °C, při vyjasnění a sněhové pokrývce kolem −9 °C. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi 5 až 9 °C. Povane slabý, postupně mírný jihozápadní až západní vítr o síle 3 až 7 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s.

V úterý počítejme se zataženým až oblačným počasím. Zpočátku v jihovýchodní polovině území bude místy až polojasno. Od severozápadu se na většině území vyskytnou přeháňky nebo déšť, nad 800 metrů nad mořem srážky sněhové. Nejnižší noční teploty klesnou na 4 až 0 °C, při déletrvající malé oblačnosti až na −3 °C. Nejvyšší denní teploty se vyšplhají na 5 až 9 °C. Bude vát čerstvý jihozápadní až západní vítr o síle 4 až 8 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s.

Od středy do pátku bude zataženo až oblačno, místy přechodně i polojasno. Na většině území se vyskytnou přeháňky nebo déšť, na horách přechodně srážky sněhové. V závěru období se objeví sněhové srážky i ve středních polohách. Nejnižší noční teploty klesnou na 7 až 2 °C, v závěru období na 4 až −1 °C. Nejvyšší denní teploty dosáhnou 9 až 14 °C, v závěru období 4 až 9 °C.

Tagy: