Spor uvnitř koalice: Svoboda se vedení Prahy nebude moci věnovat naplno, vzkázal Peksa

Mikuláš Peksa a Bohuslav Svoboda

Volby by v květnu vyhrálo hnutí ANO

Ani společná účast ve vládě nezabraňuje rivalitě mezi koalicí Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Piráty v případě blížících se komunálních voleb. Například europoslanec Mikuláš Peksa (Piráti) upozornil, že kandidát na pražského primátora Bohuslav Svoboda (ODS) je zároveň poslancem, což z oficiální kandidátní listiny trojkoalice není na první pohled patrné. Podle Peksy přitom nemůže pozici primátora vykonávat naplno někdo, kdo je zároveň zákonodárcem.

„Máte chybu na svém webu. U vašeho kandidáta na primátora vypadla informace, že je poslancem. Někdo by si pak mohl myslet, že se bude vedení města věnovat na plný úvazek. Předem díky za opravu,“ vzkázal Peksa ironicky koalici Spolu na Twitteru.

Pravdou je, že trojkoalice na svém webu v náhledu u Svobody zmiňuje pouze funkce „lékař“ a „zastupitel hlavního města Prahy“. Že je lídr pražské kandidátky Spolu také členem dolní komory Parlamentu, lze zjistit až po rozkliknutí jeho profilu.

„Pane europoslanče, stačí kliknout na detail o kandidátovi. Tam je napsáno, že je poslanec. Je vidět, že internet je vaše moře,“ reagovala koalice Spolu prostřednictvím svého pražského účtu. Piráti dlouhodobě protestují proti kumulaci politických funkcí.

Svoboda zatím skutečně nevyloučil případnou souběžnou činnost vykonávání pozice primátora a poslance. „Hrozně nemám rád, když někdo dopředu říká jasné ne nebo ano, a pak to nakonec často nedodrží. Ono i možnost intervenovat v Parlamentu za hlavní město má svoje výhody,“ přiznal člen ODS v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Nutno podotknout, že Piráti již své zásady ohledně nekumulování funkcí výrazně porušili, když se šéf strany Ivan Bartoš stal ministrem pro místní rozvoj, ale zároveň se nevzdal poslaneckého křesla. V případě, že by tak Bartoš tehdy učinil, ve Sněmovně by ho nahradila Jana Oubrechtová z hnutí STAN, čímž by Piráti nenávratně přišli o poslanecký mandát a zbyla by jim pouze tři křesla.

Strana v této souvislosti prosazuje takzvaný klouzavý mandát, což by poslancům v případě vládní účasti umožňovalo dobrovolně předat poslanecké křeslo náhradníkům pouze do doby, dokud by měli angažmá v kabinetu. Tento návrh ale v říjnu minulého roku neprošel Senátem.

Komunální volby se uskuteční 23. a 24. září. Podrobnosti o tom, jak volit strany či kandidáty, si můžete přečíst pod tímto odkazem.

Tagy: