Stanjura jako Saturaj, Nekulu nepoznal nikdo. Jak se Češi orientují v ministrech?

Vláda Petra Fialy byla jmenována na zámku v Lánech 17. prosince 2021.

Jak znají Češi ministry?

Od doby svého jmenování stihli desítky tiskových konferenci, televizních debat i stovky hodin v Poslanecké sněmovně. Někteří ministři z vlády premiéra Petra Fialy (ODS) jsou však pro veřejnost stále neznámí. Vyplývá to z ankety, kterou jsme provedli mezi občany.

Máloco proslaví politika tak jako pořádný skandál. Podle odborníků ale nemusí být úplně špatně, když ministři zůstávají trochu v ústraní. Jak znají členy české vlády, která je u moci přibližně čtyři měsíce, běžní občané?

Poznáte nějaké naše ministry? „Vesměs ne,“ odpověděl v anketě CNN Prima NEWS jeden z dotázaných. Další si pak vzpomněl na ministra zahraničí z Pirátů Jana Lipavského, jeho příjmení však zkomolil na „Liptavského“.

Do povědomí Čechů se dostali hlavně ministryně obrany Jana Černochová z ODS nebo ministr zdravotnictví Vlastimil Válek z TOP 09. Reportér Karel Zídka si tak vzal na pomoc fotografie všech členů vlády.

„Saturaj nebo tak nějak,“ prohlásila žena a prstem ukazovala na ministra financí Zbyňka Stanjuru (ODS). „Tenhle je z dopravy, jak nám zdražil jízdné. Nejmenuje se Dan?“ narážela obyvatelka Prahy na šéfa resortu dopravy Martina Kupku z ODS. Podle portrétů lidé také poznali ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) nebo ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše (Piráti).

„Samozřejmě nejvíce jsou vidět ministři, jejichž agenda je prioritní. Momentálně jde o válku na Ukrajině a finanční problémy, které jsou závislé na zdražování energetiky. Je vidět ministr financí Stanjura z ODS a čas od času se objeví Lipavský ze zahraničí. O ministru zemědělství se dozvíme až příští podzim, kdy přijdou povodně,“ vysvětluje marketingový expert Jakub Horák.

Nekulu nepoznal nikdo, lidé tipovali Jurečku

Nejvíc se podle odborníků lidem zapisují do paměti ministři i kvůli svým skandálům. Expertům v oboru pak vadí zase neodbornost. „Neplatí to jenom o této vládě. Někteří ministři a ministryně jsou ale spíš politickými nominanty než odborníky,“ dodává politolog Marián Sekerák.

Zatímco v minulém volebním období bylo ministrů dohromady 14, v současné vládě jich je rovných 17. Redakce CNN Prima NEWS se tak zaměřila pouze na jednoho muže – ministra zemědělství, kterým je v současnosti Zdeněk Nekula z KDU-ČSL.

„Není to Jurečka zrovna?“ odhadl respondent. „Tak ministra zemědělství neznám,“ netajil se další. Ano, Nekulu nepoznal nikdo z dotázaných, nejčastěji ho zaměňovali za ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečku rovněž z KDU-ČSL. Na obranu všech, kteří odpověděli špatně, Jurečka má k zemědělství opravdu blízko, resort už v minulosti vedl a také při skládání nové vlády byl na post žhavým kandidátem.

V zájmu každého ministra je být vidět

Asi nejznámějším ministrem uplynulých let je podle odborníků bývalý šéf státní kasy Miroslav Kalousek. Lidé si ho pamatovali díky jeho vtipným bonmotům i díky tomu, že zejména podle zástupců hnutí ANO mohl za všechno. Kamery ho milovaly –⁠ a to je pro ministry obzvlášť důležité.

„V zájmu každého ministra je prezentovat výsledky své práce, případně si vymýšlet nějakou činnosti, kterou by mohl prezentovat. Důležité je dostat se do hledáčku médií,“ podotýká marketingový expert Horák.

Na medailonky všech ministrů vlády Petra Fialy se můžete podívat ZDE a ZDE.

Tagy: