Válka o cibuli: Supermarkety upřednostňují novozélandskou před českou. Ministr Nekula zuří

Supermarkety jsou plné cibule z Nového Zélandu

Supermarkety jsou plné cibule z Nového Zélandu

Česká pole jsou plná cibule, regály v supermarketech jsou také plné cibule – ovšem té z Nového Zélandu. Na paradox upozornila Agrární komora. Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) na obchodní řetězce apeluje, aby zeleninu z druhého konce světa stáhly z prodeje. Supermarkety se brání, že čeští zemědělci chtějí za cibuli moc peněz.

Osmnáct tisíc kilometrů. Taková vzdálenost je vzdušnou čarou mezi Českem a Novým Zélandem. I přes takto obří dálku se však do Česka dováží novozélandská cibule, která je v těchto dnech na pultech supermarketů. I proto ministr zemědělství zuří. „To je exces, když jsem to viděl, tak jsem se chytil za hlavu. Obrátili jsme se na všechny obchodní řetězce, aby se těmto extrémům vyhýbaly,“ uvedl ministr zemědělství Zdeněk Nekula.

„Když si chcete udělat guláš, tak potřebujete cibuli, kdyby nebyla naše, tak musím koupit Nový Zéland,“ popsal jeden z dotazovaných v anketě CNN Prima NEWS. „Nedám dopustit na naši českou cibuli,“ sdělil další dotazovaný. „Hlavně, že je to cibule a že můžeme vařit. A to, jestli je z Bratislavy, z Brna nebo ze Zélandu, to je jedno,“ uvedl další.

„Čeští velkozemědělci mají strašně vysoké ceny a neumí tak konkurovat ani firmám z Polska nebo Rakouska, ale ani dokonce firmám přes půl světa,“ sdělil prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza.

Pěstitelé ale s tvrzením supermarketů nesouhlasí. Kilo cibule z Nového Zélandu se prodává za 40 korun, kilo té české ale může být prý i o 25 korun levnější. „To, co teď prodáváme malospotřebitelům, se bude dneska pohybovat někde od 15 do 20 korun, víc to určitě nebude,“ řekl pěstitel cibule Jan Procházka.

„Pokud chcete koupit cibuli za nějakou lepší cenu, tak přímo u zemědělce, protože tam je to bez obrovské obchodní přirážky,“ doporučil prezident Agrární komory ČR Jan Doležal. V produkci cibule jsme soběstační zhruba z poloviny. Čeští zemědělci ale tvrdí, že by v těchto měsících svojí cibulí dokázali pokrýt celou českou spotřebu. „Česká cibule v nabídce v tuhle chvíli je a nevidím důvod, proč by se měla dovážet z Nového Zélandu,“ řekl Procházka.

„Během sezony určitě není problém dodávat, ale je to bohužel o těch supermarketech, které si diktují cenu,“ popsal Doležal. Někteří ekonomové vedle toho jako řešení navrhují, aby vláda ještě více podpořila české pěstitele k větší produkci cibule.

Tagy:
cibule zelenina Nový Zéland Tomáš Prouza ministr zemědělství guláš Česko Jan Doležal Jan Procházka Zdeněk Nekula Agrární komora České republiky Svaz obchodu a cestovního ruchu České republiky