Surový zákrok policie na demonstraci. Fotograf v Paříži přišel o část svého mužství

Mladý muž ve čtvrtek v Paříži podle své právničky přišel o varle, když ho během protestního pochodu proti plánované důchodové reformě policista prudce udeřil obuškem do rozkroku. Na policejní zásah, který podle napadeného vedl k amputaci, si chce 26letý muž stěžovat. Pařížský policejní prefekt žádá prošetření okolností incidentu, píše list Libération.

Více než milion lidí ve čtvrtek ve francouzské metropoli a dalších městech vyšel do ulic a stávkoval kvůli navrhované důchodové reformě, kterou na začátku ledna představila francouzská vláda. Navzdory vysokému počtu účastníků byla celá akce poměrně klidná, až na drobné incidenty.

Inženýr francouzsko-španělského původu Ivan S. se účastnil průvodu spolu se známými a fotografoval. Web Libération píše, že nedaleko od nich někdo hodil kusy dřeva po těžkooděncích, kteří na průvod dohlíželi. Ti poté začali postupovat a Ivan při útěku upadl na záda. Podle jiné verze ho k zemi srazil policista. Jeden z příslušníků k němu doběhl a s výskokem na něj skočil a udeřil ho obuškem, popsal médiím mladý muž. Vše bylo zaznamenáno na kameře.

Podle advokátky napadeného se jednoznačně jedná o trestný čin, protože násilný zákrok nebyl nijak vyprovokovaný, byl nepřiměřený a hraničil se sadismem, píše AFP.

Okolnosti od soboty prověřuje interní policejní vyšetřování. Podle mluvčího vlády Oliviera Vérana je potřeba vést v patrnosti i kontext celé akce a tlak, pod kterým zasahující policisté byli.

Tagy: