Svatomartinské menu i za 700 korun. Zdražování se letos nevyhne ani tradiční huse

Svatomartinská husa se zelím a knedlíkem (ilustrační obrázek)

Svatomartinská husa podražila

Svatomartinské hody se neúprosně blíží, Martin dorazí už v pátek. Na pultech obchodů se tak již objevily první husy. Tradiční pochoutka ale letos rekordně podražila, a to nejen u prodejců, ale i v restauracích. Jak zjistili reportéři CNN Prima NEWS, za jednu porci Svatomartinského menu zaplatíte od čtyř do sedmi set korun.

Na farmě v Rohozné na Jihlavsku už mají od října všechny husy vyprodané. A to i přesto, že museli zdražit o dvacet procent. Majitel přiznává, že by husy prodal i za dvojnásobek. „Měli jsme obavy, že kvůli podzimní krizi o husy zájem nebude, opak byl ale pravdou. Zájem je letos nebývalý,“ svěřil se majitel farmy Josef Tříska.

Svatomartinské menu je nedílnou součástí jídelníčku většiny restaurací. Kuchaři tradičně volí osvědčené recepty. „Husu připravujeme klasickým francouzským způsobem – konfitováním, tedy pečením v sádle. Pokrm je potom šťavnatější,“ vysvětlil jednu z možných úprav kuchař Michal Polášek.

Kvůli všeobecnému prudkému zdražování letos ceny v restauracích poskočily o desítky procent. Jednu porci si tak hosté koupí od čtyř do sedmi set korun. Záleží na gramáži i na tom, zda chtějí stehno či prsa. „Museli jsme zdražit na 580 korun za porci. To je nárůst o 200 korun,“ popsal skokové zdražení majitel jedné ze zlínských restaurací Zdeněk Babulík. Podle něj je na vině zejména cena masa, ale i zvýšené částky za energie.

Domácí příprava o moc levněji nevyjde

Pokud se lidem zdají částky za svatomartinskou husu v restauraci příliš vysoké, mohou si ji upéct doma. Reportéři se vydali do obchodu zjistit, na kolik taková snaha vyjde. Se započtením nákladů na samotnou husu, sklenici červeného a bílého zelí a všech potřebných ingrediencí k přípravě domácích knedlíků vychází ve vlastní kuchyni jedna porce tradičního jídla na zhruba 350 korun. K této částce se však musejí připočítat ještě energie a čas na přípravu.

Tagy: