Tančil i trenér. Brazilci suverénně prolétli do čtvrtfinále a poslali pozdrav Pelému

Brazilci si z osmifinále fotbalového mistrovství světa udělali exhibici. Tedy minimálně z prvního poločasu. To do sítě Jižní Koreji přesně zamířili hned čtyřikrát a bylo veselo. Každý gól oslavili tancem, do kterého se zapojil i trenér Tite. Asijský výběr ve druhém poločase už jen korigoval na konečných 1:4. Kanárky ve čtvrtfinále čeká duel s Chorvatskem.

Pětinásobní mistři světa Brazilci vstřelili všechny góly už v úvodních 36 minutách. Postupně se trefili Vinícius Júnior, z penalty navrátilec Neymar, který kvůli zranění kotníku vynechal poslední dva zápasy, Richarlison a Lucas Paquetá. Čtvrt hodiny před koncem zmírnil korejský debakl střídající Pak Sung-ho. Nic už ale neřešil.

Spokojení Brazilci po jednoznačném triumfu ještě poslali prostřednictvím transparentu pozdrav legendárnímu Pelému, o jehož život se v posledních dnech strachuje celý svět.

Snížit mohl Hwang Hi-čchan, ale brankář Alisson jeho ránu vytáhnul nad břevno. Ve 29. minutě povedenou týmovou akci zakončil Richarlison a připsal si třetí gól na katarském šampionátu. Při oslavě si s hráči u lavičky zatančil i trenér Tite.

Chladnokrevní Brazilci naivního soupeři jasně přehrávali a za sedm minut skóroval Paquetá po Viníciusově přihrávce. Před pauzou ještě Paquetá a Richarlison neproměnili další velké šance. Kanárci teprve podruhé v utkání mistrovství světa vstřelili v úvodní půli čtyři branky. V roce 1954 se jim to povedlo ve skupině proti Mexiku (5:0).

Krátce po změně stran mohli Korejci snížit, ale kapitán a největší hvězda Son Hung-min nepřekonala Alissona. Jeho protějšek Kim Sung-kju poté zneškodnil dvě Raphinhovy střely.

Brazilci ve druhé půli hodně ubrali, přenechali iniciativu outsiderovi a v 76. minutě inkasovali. K odraženému míči se dostal Pak Sung-ho a zpoza šestnáctky ho krásně napálil do sítě. Krátce nato brankář Alisson v 81. minutě přepustil místo náhradníkovi Wevertonovi.

Jihoameričané tak nepřekonali triumf 5:1 nad Koreou z červnové přípravy, soupeře však porazili v sedmém z osmi duelů.

Tagy:
Mexiko trenér Neymar fotbal čtvrtfinále sport Pelé Vinícius Junior Mistrovství světa v Kataru 2022 Mistrovství světa ve fotbale Richarlison Neymar brazilská fotbalová reprezentace jihokorejská fotbalová reprezentace Vinicius Júnior Hwang Hi-čchan Lucas Paquetá