Zkáza v obrazech: Jak tornádo způsobilo spoušť na jihu Moravy

Hodonín, následky po tornádu

Jižní Moravu pustošilo tornádo (zdroj: CNN Prima NEWS)

Do Česka dorazily ničivé bouřky. Na jihu Moravy se kolem osmé hodiny večer objevil silný vzdušný vír, který po sobě zanechal spoušť. Záchranáři evidovali minimálně jednoho mrtvého a desítky zraněných. Armáda na jih Moravy poslala dva ženijní odřady a aktivovala mechanizovanou brigádu.

Všechny jednotky integrovaného záchranného systému včetně záchranných útvarů a USAR týmů, které vyhledávají lidi pod sutinami, se přesunuly na Hodonínsko, kde několik obcí ve čtvrtek večer zasáhlo tornádo. Řekl to ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Armáda na místo poslala dva ženijní odřady a aktivovala mechanizovanou brigádu. Záchranáři na jihu Moravy vyhlásili mimořádnou událost třetího stupně – ta znamená postižení více lidí.

Meteoroložka Michaela Valachová pro CNN Prima NEWS uvedla, že nebezpečí bouřek nadále platí od jižních Čech až po Ostravu. „Momentálně jsou nejsilnější bouřky v oblasti Ostrava–Beskydy, zároveň doráží nová vlna do jižních Čech. Tyto bouře by měly přejít na severovýchod přes celou republiku,“ sdělila Valachová před čtvrteční půlnocí s tím, že bouře mají dostatek sil. V následujících dnech by se však podle ní měla situace uklidnit.

Mluvčí jihomoravských záchranářů Hedvika Kropáčková konstatovala, že si bouřky a krupobití vyžádaly oběti na životech. „Máme je potvrzené, ale nedokážeme upřesnit počty. Zatím jsou to jednotky, ale nic není jisté," pravila.

Podle Kropáčkové záchranáři řešili i zavalené lidi v domech a pacienty, na které spadly stromy. Pomáhali i záchranáři z jiných krajů a zemí. Zničené jsou domy, auta i zeleň, došlo také k dopravním nehodám.

Minimálně jedno úmrtí v souvislosti s bouřemi zaznamenala hodonínská nemocnice. „Zraněných jsme tu měli 150 až 200. Nejčastěji měli pohmožděniny, otevřené zlomeniny a zranění hlavy. Navážely je sem záchranky, hasiči, ale i příbuzní auty. Všude byla krev a bezmocní lidé v slzách. Zachraňovali si holé životy a přišli o střechu nad hlavou,“ popisoval ředitel nemocnice Antonín Tesařík.

Podle něj se zdravotníci zachovali profesionálně. „Okamžitě jsme spustii traumaplán a řešili nejhorší případy," řekl v ČT ředitel. Doplnil, že někteří zdravotníci z okolních obcí se nemohli do nemocnice dostat kvůli spadaným stromům, které blokovaly komunikace. Dodal, že pomoc nabídl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) nebo předák Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula.

Jihomoravský hejtman Jiří Grolich (KDU-ČSL) na základě jednání krizového štábu požádal armádu o nasazení dvou ženijních odřadů čili jednotek. Armáda uvedla v pohotovost i 7. mechanizovanou brigádu. Řekla to mluvčí generálního štábu Magdalena Dvořáková.

Policie ČR poslala do postižených oblastí 360 policistů jako posily. „V případě potřeby či požadavku krizových štábů jsme připraveni vyslat další,“ uvedla na Twitteru.

„Všechno, co má ruce a nohy, tam jede,“ popisoval ve čtvrtek Hamáček.

Premiér Andrej Babiš (ANO) na Twitteru prohlásil, že se nemůže kvůli počasí vrátit z Bruselu do Česka. Mluvil s náčelníkem generálního štábu Alešem Opatou a ředitelem Hasičského záchranného sboru Drahoslavem Rybou. „Požádal jsem vicepremiérku Alenu Schillerovou, aby byla k dispozici hejtmanovi Grolichovi pro okamžitou pomoc vlády postiženým občanům a jejich rodinám,“ napsal Babiš.

Prezident Miloš Zeman poděkoval všem jednotkám za pomoc při přírodní katastrofě. Nezapomněl ani na starosty, hejtmany a vládu. Zasaženým lidem vyjádřil podporu.

Rakušané poslali na pomoc jihomoravským obcím 20 sanitek a dva vrtulníky. Pomoc nabídli i hasiči ze Slovenska, kteří se přesunuli k hranicím. Uvedli to na svém Facebooku. Podle slovenského premiéra Eduarda Hegera v Česku zasahuje sedm slovenských sanitek. Země Česku pomáhá s příjmem pacientů.

Půl obce je srovnaná se zemí

Podle mluvčí Kropáčkové bylo v terénu 22 posádek jihomoravských záchranářů. „Pomáhají nám záchranáři ze Zlínského kraje, Olomouckého, Pardubického a z Vysočiny, ale také ze Slovenska a letí k nám dva vrtulníky z Rakouska. Plán je takový, že si pacienty budeme předávat na velkém parkovišti na dálnici D2,“ popisovala Kropáčková.

Nejvíce zasažené jsou podle hejtmana Grolicha Lužice, Mikulčice, Moravská Nová Ves a Hrušky. Ve Hruškách by již nemělo dojít k ohrožení na zdraví.

„Obcí se prohnalo tornádo, půl obce je srovnaná se zemí, zůstaly jen obvodové zdi bez střech, bez oken. Kostel nemá střechu, je bez věže, auta byla mrštěna na rodinné domy, lidé se neměli kam schovat. Obec od kostela dolů prakticky neexistuje. Škola je bez fasády, bez střechy, ke školce jsem se ani nedostal. Vyvrácené jsou stoleté lípy, smrky, je to šílené," vypočítával místostarosta Hrušek Marek Babisz.

„Situace na Hodonínsku je vážná, vysíláme na místo čtyři vyprošťovací odřady USAR týmu,“ uvedl na svém Twitteru krátce po osmé večerní Hasičský záchranný sbor ČR.

Pohroma na jižní Moravě, kterou zasáhly extrémní bouřky. Lužicemi nebo Bažantnicí na Hodonínsku se prohnalo tornádo,...

Posted by Michal Janotka on Thursday, June 24, 2021

V Hodoníně bouřka odnesla střechu sportovní haly, poničila atletický stadion i s tribunou a také domov seniorů. Podle místostarosty Libora Ambrozka (KDU-ČSL) byly v místě zranění senioři a bylo třeba dům evakuovat. „Je to enormní zásah,“ pronesl Ambrozek.

V Lužicích lidi, kteří to potřebovali, evakuovali do sokolovny. Postižena je asi třetina obce, domy jsou bez střech. Po bouři se několik trosek z budov ocitlo v plamenech. Požár se však nerozšířil.

„Lidé na Břeclavsku a Hodonínsku by neměli vycházet ven,“ varovali večer tamní hasiči.

121 tisíc lidí bez elektřny

Počet domácností, které byly v Česku po bouři bez proudu, vystoupal na 121 000. Podle ministra Karla Havlíčka (za ANO) nebylo možné dělat večer opravy a začne se s nimi až ráno.

😮Před pár minutami bylo v Hodoníně tornádo !!!

Posted by Lovec bouří - Jiří Kouřil on Thursday, June 24, 2021

Kvůli bouřím stálo 14 železničních tratí. Většiny nejdůležitějších přenosových soustav se počasí nedotklo, na D2 vyrazil pohotovostní tým Ředitelství silnic a dálnic ČR. „Na 50 km směr Brno a Bratislava dálnice stojí oběma směry, jsou popadané sloupy velmi vysokého vedení elektrické energie,“ uváděl na Twitteru ministr dopravy a také průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

Kolem půlnoci byla celá D2 ve směru na Brno uzavřená a sloužila pouze pro přesun složek Integrovaného záchranného systému (IZS). Směr od Brna byl průjezdný.

Mimořádně silná bouře postihla i Zoo Hodonín, popadaly stromy, zničené jsou ohrady či psí útulek. Zvířata byla v šoku, ale měla by být všechna v pořádku.

„Vypadá to katastrofálně, v hrozném stavu máme útulek, dalo by se říct, že neexistuje. Snažíme se stěhovat psy. Zvířata jsou všechna v pořádku, všechno je pozavírané, bez újmy," sdělil ředitel Martin Krug.

Tagy: