U Tongy vybuchla podmořská sopka. Pobřeží země už decimuje vlna tsunami

Vlna v moři

U Tongy vybuchla podmořská sopka

Tichomořské souostroví Tonga po mohutném výbuchu podmořského vulkánu zasáhlo tsunami. Kvůli vlně vysoké přes jeden metr se museli evakuovat lidé žijící poblíž pobřeží včetně tonžského krále Tupoua VI. Informovaly o tom v sobotu agentury Reuters a AP. Menší přílivová vlna dorazila i na Americkou Samou, varování vydalo také Fidži.

Na záběrech ze sociálních sítí lze vidět, jak voda protéká kostelem a několika domy. Svědci podle BBC uvedli, že se na hlavní město Nuku'alofa snášel popel.

Podmořská sopka Hunga Tonga-Hunga Ha’apai, která leží asi 65 kilometrů od metropole souostroví, vybuchla v pátek místního času (v sobotu brzy ráno SEČ), uvedl australský meteorologický úřad. Satelitní snímky ukázaly, jak se nad mořskou hladinou zvedl obrovský, až pět kilometrů široký oblak popela, páry a sopečných plynů do výšky zhruba 20 kilometrů.

Erupce způsobila tsunami vysokou 1,2 metru, k pobřeží u hlavního města Nuku'alofa dorazily vlny o výšce přes 80 centimetrů, uvedla agentura Reuters. Na Americké Samoi byly přílivové vlny vysoké zhruba 60 centimetrů. Varování před vlnami a vzestupem hladiny moře vydal dokonce i Nový Zéland vzdálený skoro 2 000 kilometrů.

Evakuoval se i král

Pobřežní oblasti na hlavním tonžském ostrově Tongatapu zaplavila vzedmutá hladina, jak ukázaly záběry zveřejněné na sociálních sítích. Agentura AP s odkazem na místní média uvedla, že konvoj policejních a armádních vozidel pomáhal i s evakuací krále Tupoua VI., který má sídlo v paláci poblíž pobřeží.

Po erupci se do ovzduší dostalo i velké množství popela, které zatmělo oblohu. „Prší popel a drobné kamínky,“ uvedl jeden z uživatelů Twitteru v popisku k fotografiím.

Souostroví Tonga leží zhruba 1 900 kilometrů severně od Nového Zélandu v tektonicky aktivní oblasti na rozmezí dvou litosférických desek. Podmořská sopka Hunga Tonga-Hunga Ha'apai tam vybuchla i v roce 2015, několik aerolinek kvůli tomu tehdy muselo rušit lety.

Tagy: