Unesený syn se po 30 letech setkal s matkou. Pomohla ručně nakreslená mapa ze vzpomínek

Matka se objímá se synem

Jako hollywoodský film může působit příběh Číňana, který se po více než 30 letech setkal se svoji biologickou matkou. Už jako malý chlapec byl unesen a později prodán jiné rodině. Ze svého dětství si toho příliš nepamatoval, ale ze zbytků vzpomínek dokázal nakreslit mapu, která ho nakonec po třech dekádách dovedla ke shledání s matkou.

Li Ťing-wej měl čtyři roky, když ho v roce 1989 soused vylákal z domu nedaleko města Čao-tchung a unesl. Chlapce následně koupila rodina žijící 1 800 kilometrů od místa, kde doposud žil. Touha opět spatřit vlastní rodiče ho ale nikdy neopustila. Proto ze vzpomínek, které z hloubi mysli vydoloval, nakreslil mapu své rodné vesnice, kterou 24. prosince loňského roku sdílel v aplikaci Douyin, která je u nás známá jako TikTok.

„Jsem dítě, které hledá domov. Do Che-nanu mě přivedl plešatý soused okolo roku 1989, když mi byly čtyři roky. Toto je mapa mé domovské oblasti, jak si ji pamatuji,“ říkal ve videu a v ruce držel hrubý nákres vesnice. Příspěvek měl tisíce sdílení. A stal se zázrak.

Policie kresbu spojila s vesnicí v provincii Jün-nan, ve které žila žena pohřešující syna. Shodu pak potvrdily i testy DNA. Následoval první videohovor. „Matka plakala, když jsem jí zatelefonoval. Poznal jsem ji hned na první pohled. Máme stejné rty a dokonce i zuby,“ popsal Li. K dojemnému shledání po 33 letech pak došlo 1. ledna. Li Ťing-wej opatrně sundal své matce roušku, aby si prohlédl její tvář, a následně propukl v pláč.

Bydleli 100 kilometrů od sebe

Čínská média pak informují o paradoxní situaci, že současné bydliště Liho matky je vzdáleno jen asi přibližně 100 kilometrů od toho jeho. Otec už během oněch 30 let zemřel, a tak Li plánuje navštívit jeho hrob v Jün-nanu a říct mu, že už je zpátky. Z dalších příbuzných má ještě mladšího bratra a starší sestru, která rovněž byla unesena. „Ale v té době už uměla číst, takže se později vrátila,“ vysvětlil Li.

Únosy dětí nejsou v Číně žádnou vzácností. Zvláště o chlapce je pak ze strany mnohých rodin veliký zájem. Podle odhadů z roku 2015 je každoročně uneseno na 20 000 dětí. Podobných případů, kdy se dítě setká se svými biologickými rodiči až po mnoha letech, se jen loni odehrálo několik. Například 18letý Sun Čuo se v prosinci setkal s rodiči po dlouhých 14 letech. Jeho případ se dokonce stal předlohou úspěšného filmu.

Tagy: