Nemocnice v Česku kolabují. Chybí zdravotníci, armáda a hasiči nemůžou pomáhat všude

Hasiči v pelhřimovské nemocnici

V Česku je aktuálně přibližně 7 300 zdravotníků s covidem, informovala Česká lékařská komora. Právě nakažení zdravotníci představují největší limit pro péči o nemocné. Některá menší zdravotnická zařízení v regionech proto převážejí pacienty do dalších krajů. Jiným vypomáhají vojáci, hasiči nebo studenti.

Tři nemocnice na Vysočině kvůli kritické situaci s covidem žádaly o pomoc vojáky. Na jednu z nich se ale nedostalo. A zatímco v Jihlavě a v Havlíčkově Brodě je armáda k ruce lékařům a sestrám už několik dní, do pelhřimovské nemocnice ve středu nastoupilo 21 hasičů. Dorazili v devět hodin ráno a střídat se budou ve směnách po třech dnech.

„Ostatní nemocnice, které na tom byly personálně hůře, měly přednost. Armáda poskytuje vojáky, kteří mají takzvaný ,combat life server kurz‘. Ti jsou nyní všichni vytížení. Proto jsme se domluvili s krajským hasičským sborem,“ vysvětlil ředitel nemocnice v Pelhřimově Michal Kozár.

Bez pomoci už by to dál lékaři a sestry těžko zvládali. „Nedostatek zaměstnanců v nemocnici velmi pociťujeme. V současné době evidujeme 56 zdravotníků, kteří se nachází v izolaci,“ upřesnil Kozár.

Hasiči budou asistovat při polohování pacientů, při podávání stravy či hygieně. „Vypomohou na urgentním příjmu, ARO a covidových jednotkách,“ dodal ředitel pelhřimovské nemocnice. Podle šéfa hasičů Jiřího Hörnera jsou v pomoci zainteresované všechny stanice v okresu.

Birke hledá „obětavé chlapy“

Nápor nezvládají ani v Oblastní nemocnici Náchod. Proto v úterý starosta města Jan Birke (ČSSD) vyzval na Twitteru k výpomoci. Podle něj je zařízení kvůli personálnímu oslabení na hraně kapacity.

„Zdravotní sestry, personál jsou na dně. Je to tam ohrožené v momentě, kdy by počet pacientů dál rostl a vojáci byli povoláni jinam, případně by vypadly sestry. Proto se obracím na všechny a cílím na silné obětavé chlapy, kteří v tuto chvíli mohou všeho nechat a být k dispozici pro práci v nemocnici v řádu hodin a na zavolání do toho naskočit,“ řekl starosta Náchoda.

Dobrovolníci by podle něj v případě nutnosti měli odlehčit zdravotníkům například při manipulaci s pacienty nebo úklidem. Epidemická situace v kraji patří k nejhorším v Česku. Šíření nákazy ve čtyřech z pěti okresů, na Trutnovsku, Hradecku, Rychnovsku a Náchodsku je nejrychlejší v zemi. Situace se promítá do počtu hospitalizovaných pacientů s covidem.

Podle Birkeho byla výzva úspěšná. „Situace v náchodské nemocnici není jednoduchá. O to více mě těší neskutečný zájem. Lidé se hlásí, berou si dovolenou, jsou připraveni nastoupit,“ svěřil se Birke. Do pomoci nemocnici se zapojily desítky studentů zdravotnických škol a mediků, pomáhá také armáda či další dobrovolníci.

Problém hlásí i další nemocnice

Z chebské nemocnice se část pacientů převáží do jiných zařízení. Pacienty nevyžadující akutní péči překládají zdravotníci do nemocnice v Mariánských Lázních nebo sociálního zařízení Rehos v Nejdku. Další nemocné v posledních dnech převezli do Karlových Varů, Prahy a Plzně. Kvůli nedostatku zdravotníků musela nemocnice dočasně přerušit provoz porodnického oddělení a oddělení šestinedělí.

Problémy hlásí také Fakultní nemocnice Hradec Králové, ve které bylo ve středu hospitalizováno zhruba 190 pacientů s koronavirem, z toho více než pět desítek na JIP. „Situace je mimořádně náročná, protože v nemocnici je v práci nepřítomných více než 300 zdravotníků z celkového počtu 3 500 zdravotníků. Chybí také desítky dalších zaměstnanců nemocnice,“ řekl mluvčí hradecké FN Jakub Sochor.

Kvůli nárůstu počtu nákaz se postupně plní lůžka také v nemocnicích Olomouckého kraje. Podle hejtmana Josefa Suchánka (Piráti a STAN) situaci ale zatím zvládají. „Za poslední týden se zvýšil počet lůžek obsazených covid pacienty o pět procent, což považujeme za poměrně příznivý vývoj, nedostáváme se na limit naší lůžkové kapacity pro covidové pacienty,“ konstatoval. V Olomouckém kraji je aktuálně volných 24 z 215 lůžek na odděleních anesteziologie a resuscitace a jednotkách intenzivní péče. V neděli jich bylo volných 36.

Tagy: