Obušky, dýmovnice, nadávky. V centru Prahy se demonstrovalo proti opatřením

Policista zasahuje proti demonstrantce v Praze

V Praze se v neděli konaly hned dvě demonstrace. První na Václavském náměstí organizoval poslanec Lubomír Volný, který byl policií v neděli krátce zadržen. Druhý protest, který měla pod hlavičkou iniciativa Chcípl PES, měl začít ve 14:00. Obě demonstrace však policie poměrně rychle ukončila kvůli porušování vládních opatření. Přesto došlo na potyčky mezi demonstranty a policisty, dohromady bylo zadrženo asi 60 osob.

První demonstrace na Václavském náměstí se konala od 13:00. Od samého začátku se demonstranti dostávali do konfliktů s policií. Ti několik z protestujících zadrželi. Akci organizoval nezařazený poslanec zvolený za SPD Lubomír Volný, který byl posléze zadržen. Informaci CNN Prima NEWS pak potvrdil ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). „Mám informace, že byl pan poslanec zajištěn poté, co opakovaně odmítl použít roušku,“ potvrdil redakci šéf ČSSD.

Volný na demonstraci mimo jiné řval, aby si své počínání vůči demonstrantům rozmysleli, protože jsou placeni z daní občanů. „Dobře si rozmysli, na které straně budeš stát, až se bude lámat chleba,“ prohlásil na adresu jednoho z policistů nezařazený poslanec. Na demonstraci z úst Volného dále zaznělo, že premiér Andrej Babiš (ANO) je „psychopatický miliardář“ a o ministru vnitra Janu Hamáčkovi (ČSSD) prohlásil, že je diktátor.

Takřka i hned po svém začátku skončila i druhá demonstrace na Staroměstském náměstí. Tu od 14:00 zahájila iniciativa Chcípl PES. Policisté avšak krátce po zahájení akci rozpustili, organizátoři protestů se však následně rozhodli vyrazit na Petřín. Tam nespokojené lidi čekali policisté, demonstranti se tak následně vrátili zpět na Staroměstské náměstí.

Demonstranti na něm zůstali i přes opakované výzvy policistů, aby se rozešli. Až po nějaké době Staroměstské náměstí opustili a vydali se na další pochod Prahou. V ulici Na příkopě se jim do cesty znovu postavili policisté. Ti později na sociálních sítích informovali, že kvůli nedodržování vládních opatření a neuposlechnutí výzvy úřední osoby zadržela přibližně šest desítek osob.

Tagy:
online policie demonstrace Václavské náměstí Staroměstské náměstí reportáž Jan Hamáček ČSSD zprávy ústava protesty iniciativa demise Lubomír Volný Praha Staroměstské náměstí Chcípl pes Svoboda a přímá demokracie My společně Marin Bojko Otevřeme Česko normálnímu životu