Evropský trh s elektřinou je zvrácený. Vláda by měla regulovat ceny, říká Zlámalová

Plyn

Vláda připravuje detailní strategii, jak zajistit dodávky energie pro příští topnou sezonu. Česko se musí připravit na přerušení dodávek plynu z Ruska. Uvedla to ekonomka a poradkyně premiéra Helena Horská v pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS. Podle analytičky Lenky Zlámalové se ale nemusíme obávat plynu na příděl a kabinet by se měl zaměřit hlavně na regulaci cen elektřiny.

„Součástí této strategie musí být také regulace nebo sociální tarify pro lidi ohrožené chudobou. Musíme se připravit na ten nejhorší scénář, že by k nám plyn netekl,“ sdělila ekonomka Helena Horská.

Podle Lenky Zlámalové se ale nemusíme obávat, že by byl plyn „na příděl“. „Základ je přes léto nakoupit plynu co se dá, to vláda trochu promarnila. V době, kdy už nebyla tak velká zima, neplnila zásobníky, protože plyn považovala za příliš drahý,“ sdělila analytička v Hlavních zprávách na CNN Prima NEWS.

Nyní půjde v tomto směru hlavně o diplomatickou aktivitu. „Jezdit do Kataru, Ománu, Alžíru a dohodnout co nejvíce plynu. Nemyslím ale, že bude plyn na příděl, tím bych rozhodně nestrašila,“ dodala.

Na druhou stranu Zlámalová upozornila, že inflace v Česku ještě nedosáhla nejhoršího bodu. „Inflace půjde v příštích měsících ještě nahoru. Víc než válka na Ukrajině do toho promlouvá 900 miliard korun, které tu v posledních dvou letech rozházel Andrej Babiš,“ zkritizovala expremiéra a předsedu hnutí ANO.

Připomněla, že Česko vykazuje třetí nejvyšší inflaci v celé Evropě. „Před námi je jen Estonsko a Lotyšsko. Jediné, čemu by se vláda měla věnovat, je regulace cen elektřiny. Evropský trh s elektřinou je zvrácený, platíme násobně vyšší ceny a řada zemí začala elektřinu regulovat. U nás se musí očekávat něco podobného,“ vysvětlila.

Tagy: