Centrem Prahy prošly tisíce odpůrců povinného očkování. Před Hradem se dožadovali svých práv

Demonstrace proti opatřením

V centru Prahy odpoledne protestovali odpůrci povinného očkování na covid-19. Demonstrace na Václavském náměstí, kterou svolala iniciativa Chcípl pes, se podle odhadu policie účastnilo až 5 000 lidí. Protestující s transparenty a vlajkami se pak vydali na pochod k sídlu vlády. Akci zakončili vpodvečer na Hradčanském náměstí. Policie proti účastníkům demonstrace nezasahovala, zajistila pouze jednoho člověka pro podezření z poškození auta.

Demonstraci na Václavském náměstí zahájil projev předsedy iniciativy Chcípl pes Jakuba Olberta, který přítomné přivítal „na ostrůvku svobody“. Další řečníci zmiňovali kromě kritiky plánu na povinné očkování i problémy, do kterých se kvůli protiepidemickým opatřením dostali živnostníci. Poukazovali také na možný odchod policistů či příslušníků hasičského sboru ze služby, pokud bude očkování pro tyto profese povinné.

Hodinu po začátku demonstrace se účastníci vydali z Václavského náměstí na pochod k sídlu Úřadu vlády ve Strakově akademii a odtud na Hradčany. Akci ukončili u sochy prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka na Hradčanském náměstí.

Podle odhadu policie se na náměstí sešlo 4 000 až 5 000 lidí, řekl mluvčí pražské policie Jan Daněk. Demonstrující neměli nasazené roušky a nedodržovali rozestupy. Policisty vyzývající k respektování platných protiepidemických opatření lidé vypískali.

Zhruba po hodině se demonstrující podle plánu vydali z Václavského náměstí k úřadu vlády. Průvod lidí nesoucích vlajky a transparenty došel k sídlu vlády ve Strakově akademii, před kterou lidé skandovali hesla jako Hanba vládě či Tečka léčka. Průvod skončil zpěvem hymny na Hradčanském náměstí.

Policisté, kteří na akci dohlíželi, nemuseli řešit žádný incident. Kvůli možnému přestupku zajistili jednoho člověka podezřelého z poškození auta, uvedl Daněk.

Na celý průběh se můžete podívat v našem on-line přenosu:

Tagy:
policie demonstrace očkování Tomáš Garrigue Masaryk Václavské náměstí roušky opatření protesty Strakova akademie vláda Praha koronavirus povinné očkování Jakub Olbert Chcípl pes Otevřeme Česko normálnímu životu antivaxer Úřad vlády České republiky Hradčanské náměstí