Výbuch je jen bouřka, domy stojí pár stovek. CNN natáčela na frontě v ukrajinském New Yorku

Obyvatelka ukrajinského New Yorku

Jak se žije Ukrajincům poblíž linie dotyku

Domy poblíž linie dotyku nepatří na Ukrajině mezi nejžádanější nemovitosti. Z dáli se nesou zvuky střelby a výbuchy minometných granátů. Válka sem znovu přišla. Štáb CNN natáčel v tamním městě New York, respektive v ulici Slovjanská, která se považuje za poslední ulici svobodné Ukrajiny. Dál už žijí jen separatisté.

V takové blízkosti frontové linie jsou domy po osmi letech bojů téměř bezcenné. Zdejší obydlí ale nezničila válka. Zničila je chudoba, kterou tento konflikt přináší, popisuje z místa reportér CNN Sam Kiley. Podle místních tu člověk koupí nemovitost i za 70 dolarů (1 500 korun).

„Toto je konec Slovjanské ulice, támhle je kontrolní stanoviště a za ním se nachází území držené povstalci. Za poslední hodinu jsme zaslechli nejméně osm výbuchů,“ popsal Kiley aktuální situaci.

Dětem říkají, že je to jen bouřka

V neutěšené oblasti žije i malá Lilie. Jsou jí tři. Během ostřelování je s mámou venku a pomáhá jí. Hraje si s rodinným pejskem u brány poseté dírami od střepin granátu, který tu přistál ještě před jejím narozením. Rodiče malé Lilii říkají, že střely jsou pouhé hřmění. „Ona tomu nerozumí, ale velmi brzy to pochopí, protože jsou jí tři. Takže teď přemýšlíme, jestli tady zůstaneme,“ svěřila se kamerám CNN Ljudmila Ponomarenko, obyvatelka ukrajinského New Yorku.

Naproti přes ulici čerpá Maxim vodu ze studny. Místní komunita se pomalu vrací do 19. století. A na všechny tu doléhá strach. Ruská invaze může brzy dopadnout i na ně. Jenže opustit takové místo může být těžší, než se zdá.

„Kam bychom měli jít? Proč? Nikoho to nezajímá. A kde bychom vzali peníze na bydlení a nájem? Proto zůstáváme v tomto domě,“ popsal televizi jeden z obyvatel městečka, které má s prosperující americkou megapolí společný jen název.

Jak se Ukrajincům žije nedaleko linie dotyku, na to se můžete podívat v přeložené reportáži americké CNN v úvodu článku.

Tagy: