Z letní vlny do podzimní. Prymula varuje před narůstem nákaz, jaká opatření by zavedl?

Epidemiolog Roman Prymula

Jaká opatření by zavedl Roman Prymula

V Česku poslední týdny klesá počet nakažených covidem. Čísla však mohou opět růst, upozornil epidemiolog Roman Prymula v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS. Domnívá se, že bychom mohli z letní covidové vlny pozvolna přejít do vlny podzimní. Uvedl, jaká opatření by přijal.

„Řadu týdnů vidíme v Česku pokles, který je kosmetický. Počet se snižuje o stovky nebo spíše o desítky případů. V posledních dnech jsme se dostali pod tři tisíce nakažených. Stejně tak vidíme pokles v nemocnicích,“ uvedl Prymula.

Situaci by však podle něj mohl ovlivnit začátek školního roku. „Všechny podobné vlivy budou na epidemii působit. Pokud nebudeme v nulových hodnotách, tak bude docházet k nárůstu nakažených. Nečekám však, že budou z hlediska průběhu epidemie zásadní. Přesto k nárůstu určitě dojde,“ zdůraznil.

Kdy k další vlně dojde, není jasné. „Myslel jsem si, že k dramatickému posunu dojde až kolem prosince, ale vidíme, že vlna proběhla mírněji, než jsme čekali. Velmi pozvolna klesá, tudíž se může stát, že pozvolna přejde do té podzimní. Posun pak nemusíme prakticky ani zaznamenat,“ dodal.

Prymula zároveň prozradil, která opatření by vzhledem ke koronavirové pandemii přijal. „Pokud dojde v podzimní vlně k nárůstu, tak bych vrátil respirátory do zdravotnických zařízení. Stejně tak by to bylo na místě v MHD, byť v nemocnicích je to nezbytnost. Zbytek bude politickou diskuzí,“ uzavřel.

Více z rozhovoru s epidemiologem Romanem Prymulou se dozvíte ve výše přiloženém videu.

Tagy: