Startuje houbařská sezóna, najdete lišky a babky. Kdy by mohly začít růst hřiby?

Podle předpovědi odborníků z Českého hydrometeorologického ústavu by navíc deště a poměrně teplé počasí mělo pokračovat i v příštím týdnu, houbaři se tedy skutečně mohou začít těšit na bohaté úlovky

Rostou, ale pokud chcete jít do lesa na houby s kosou, mykologové radí ještě týden počkat. Začnou růst hřiby i holubinky. Podmínky jsou ideální – hodně pršelo a růst hub podporují i vysoké teploty.

„Je napršeno, je teplo, takže počasí houbám přeje,“ uvedl mykolog Luboš Zelený. První dubové hřiby našel v lese u Předenic na jižním Plzeňsku už před pár dny. A štěstí měl i při natáčení se štábem CNN Prima NEWS na kraji listnatého dubového lesa. „Hřib koloděj. Nádherná jedlá houba teď rostoucí. Když ho trošku poškádlíme nožem, tak krásně mění barvu,“ popsal mykolog.

Rostou ale i lišky a babky. „Například liška bledá – lišky jsou nejlepší do omáčky,“ líčil Zelený. V lese strávil štáb CNN Prima NEWS asi hodinu a půl. „Našli jsme asi sedm druhů jedlých hub, nejčastěji to byly hřiby koloděje, dva druhy lišek a oblíbené muchomůrky růžovky čili masáky,“ popsala reportérka Pavlína Polatová.

Sezona vyvrcholí v polovině prázdnin

V lese byli také další houbaři. Štěstí zkoušeli na svém oblíbeném místě. „Tady před pár lety jsem našla s manželem 747 lišek, některé měly až deset centimetrů,“ vyprávěla houbařka Jaroslava Salcmanová. „Usoudili jsme, že možná, po tom dešti by už mohly začít růst,“ dodal houbař Karel Salcman. „Nejradši mám houbovku s kysanou smetanou,“ řekla Salcmanová s tím, že nejlepší jsou na ni hřiby.

S prvními úlovky se chlubí houbaři napříč Českem. Na fotografiích jsou dubáci, lišky a další jedlé houby. Při procházce po dešti už lze najít i první hřiby kováře. Houby by ve větší míře měly začít růst během příštího týdne, hlavní houbařská sezóna by měla vrcholit v polovině prázdnin.

Tagy: