Zaorálkův výrok o jaderných zbraních? Plácnutí, ze kterého jde mráz po zádech, říká Kolář

bývalý velvyslanec v Rusku a v USA Petr Kolář

360° (1011)

Pokud Rusko použije jadrné zbraně, Evropa neudělá vůbec nic, uvedl exministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Podle bývalého velvyslance v Rusku a USA Petra Koláře jde jen „o plácnutí, za které se naštěstí nemusí stydět, neboť Zaorálek již není ministr zahraničí“. Evropa podle něj musí dát jasně najevo, že pokud Rusko jaderné zbraně použije, přijde odveta. K jadernému odstrašení má pomoct i cvičení NATO, kterého se v minulosti účastnili i čeští piloti. Podle bezpečnostního analytika Jiřího Vojáčka tomu tak bude i letos.

Rusko neustále vyhrožuje použitím jaderných zbraní. Bývalý ministr zahraničí Lubomír Zaorálek se ale domnívá, že riziko použití jaderných zbraní, je velmi malé. „Nevidím k tomu žádný důvod. Je to ale něco, co musíme brát vážně, protože je to nebezpečná věc“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS Zaorálek. Dodal, že pokud by došlo k použití jaderných zbraní, neudělá Evropa vůbec nic a zůstane u diplomacie.

S tím, že použití jaderných zbraní nedává smysl, souhlasí i bývalý velvyslanec v Rusku a USA Petr Kolář. Podle něj by to znamenalo totální světovou válku. Se Zaorálkem se ale ve všem neshodne. „Jde mi z toho mráz po zádech, je to naprosto nevhodné. Naštěstí není ministrem zahraničí, takže jeho plácnutí nemá relevanci a nemusím se za něj stydět,“ uvedl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS Kolář.

„Každý, kdo ví, že jaderné zbraně jsou od toho, aby nebyly použity, musí jasně artikulovat, že pokud by jedna ze stran přistoupila k použití, přidej odveta,“ dodal s tím, že pokud někdo říká, že se to nestane, tak druhé straně říká: ‚Udělejte to, protože my vás za to nepotrestáme.‘ To se prostě nesmí,“ zdůraznil Kolář.

Musíme vzkázat Putinovi, že jsme připraveni

Příští týden spustí NATO své pravidelné cvičení. Stane se tak navzdory tomu, že řada generálů jeho zahájení nedoporučovala. Podle Koláře však nejde o eskalaci, nýbrž naopak o uklidnění situace. „Chcete-li mír, musíte být připraveni na válku. Musíme vzkázat Putinovi a Rusku, že jsme připraveni a pokud by chtěl použít zbraně hromadného ničení, nenecháme si to líbit,“ zdůraznil Kolář. Dodal, že cvičení je jasným vzkazem pro Putina a lidi kolem něj. „On sám totiž jaderný knoflík zmáčknout nemůže. Ostatní, kteří jsou spoluzodpovědní musí vědět, že pokud mu budou pomáhat, jsou určeni k zániku,“ podotkl Kolář.

Bezpečnostní analytik Jiří Vojáček připomněl, že podobná cvičení se konala již v letech 2017 a 2021. „Probíhalo za účasti polských a českých pilotů. Je tedy možné, že cvičení k jadernému odstrašení se budou účastnit i naši piloti,“ řekl Vojáček a podotkl, že Polsko se před několika dny přihlásilo k programu NATO Nuclear sharing. „Přihlásilo se o to, aby mohlo na svém území hostit americké jaderné zbraně. Pokud by je Rusové použili, dá se říci, že Poláci se třesou, aby mohli vtrhnout na Ukrajinu a pomoct jí,“ dodal Vojáček.

Tagy: