Češi jsou v semifinále MS. Německo skolili v přesilovkách Pastrňák, Krejčí a Červenka

Přesilovkový koncert rozhodl o tom, že si česká reprezentace na rozdíl od loňska zahraje semifinále hokejového mistrovství světa. V početní výhodě se proti Německu trefili všichni členové prvního útoku výběru Kariho Jalonena – David Pastrňák, David Krejčí i Roman Červenka. Soupeř udeřil až ve třetí třetině a trefa Jiřího Smejkala do prázdné brány rozhodla o výhře 4:1. O semifinálovém protivníkovi národního týmu rozhodnou večerní zápasy.

Skoro to vypadalo, že kdyby český mančaft hrál proti Německu deset přesilovek, vyhraje čtvrtfinále minimálně 10:1. Jelikož ale západní soused šel do oslabení třikrát, parta Kariho Jalonena prolétla do semifinále výsledkem „jen“ 4:1. Poslední gól padl do prázdné branky při soupeřově power-play.

Stoprocentní úspěšnost proměňování početní výhody rozjeli v Helsinkách útočníci elitního útoku už ve třetí minutě. Rozhozená německá obrana napřed koukala, jak Davidové Krejčí s Pastrňákem opět ukázali vzájemnou chemii získanou v Bostonu Bruins a „Pasta“ zakončoval do prázdné brány. Zanedlouho šel soupeř opět do čtyř a znovu pykal. Nádhernou sérii přihrávek zakončil nekompromisně Roman Červenka.

Na bezpečnou vzdálenost tří gólů se Češi dostali po polovině základní hrací doby. Korbinian Holzer sledoval z trestné lavice, jak Krejčí po přihrávce od Pastrňáka napřáhl a vypálený puk neměl kdo lapit, protože gólman Grubauer byl vykolejený po kontaktu s Tomášem Hertlem mimo brankoviště.

Němci začali postupem času vystrkovat růžky, ale zdramatizování duelu dlouho odmítal brankář Karel Vejmelka. Nejsložitější zákrok musel předvést ve chvíli, kdy protiútok zakončoval Marcel Noebels. Opora Arizony Coyotes se dokázala skvěle natáhnout a vytěsnit puk na spojnici. Německý útočník už zvedal ruce nad hlavu, ale předčasně.

Už více než devět minut před koncem zkusil výběr trenéra Toniho Söderholma hru bez brankáře a vytěžil z ní gól z hokejky Moritze Seidera. Zůstalo ale pouze u naděje, dotáhnutí skóre se nekonalo. Naopak do prázdné brány pečetil na 4:1 svojí první brankou na akci ve Finsku Jiří Smejkal.

Díky čtvrtfinále se do čela kanadského bodování celého mistrovství světa vrátil Roman Červenka, který má nyní už čtyři góly a 10 asistencí. Ale to je podružný fakt.

Tím hlavním je, že si česká reprezentace po třech letech zahraje semifinále šampionátu. Mimochodem Pastrňák se při čtvrté účasti na MS podívá do této fáze poprvé. Národní tým je jediný vítězný zápas od medaile, kterou neviděl od roku 2012. Až večer bude jasné, s kým se potká mezi nejlepší čtyřkou.

Kdo bude podle vás nejproduktivnějším hráčem české hokejové reprezentace na MS ve Finsku?

Tagy:
Finsko David Pastrňák hokej mistrovství světa v hokeji sport David Krejčí česká hokejová reprezentace Jiří Smejkal německá hokejová reprezentace Roman Červenka Kari Jalonen MS v hokeji 2022