Že Ukrajinci žijí v bídě? Podívejte se, co se děje u nás, kritizuje Putina mladá Ruska

Vladimir Putin

Jak se žije Ukrajincům poblíž linie dotyku

Ruská státní sociologická agentura VCIOM oznámila, že 73 % Rusů podporuje rozhodnutí ruského prezidenta Vladimira Putina uznat nezávislost separatistických republik na východě Ukrajiny. Jak ale současnou dramatickou situaci vnímá menšina, která kroky Kremlu nahlas odsuzuje? „Nechci být součástí toho všeho. Ale bohužel, nikoho můj názor nezajímá,“ říká v rozhovoru pro CNN Prima NEWS Ruska Olga. Mladá manažerka se obává o svou budoucnost.

Rusko uznalo nezávislost separatistické Doněcké a Luhanské lidové republiky. Jak to vnímáte?
Poslední dny žiji s pocitem nekonečné absurdity a absolutní nemohoucnosti ovlivnit dění. Překvapuje mě rozsah propagandy a lží v celém tom politickém cirkusu. Jsem šokovaná, že politické elity kvůli svému prospěchu jsou odhodlány ke všemu. Mám pocit, že opravdu věří tomu, co říkají. A věří jim většina země. To je to nejúděsnější.

A jak se k uznání východoukrajinských republik staví vaše rodina, vaši přátelé? Podle průzkumu Putinovo rozhodnutí podporuje převážná většina Rusů.
Ano, to je případ mých rodičů a bratrovy rodiny. Opravdu podporují všechna Putinova rozhodnutí, nemají rádi USA a Západ. Mé okolí a mí vrstevníci zastávají opačný názor. Nikdo nepodporuje oficiální pozici naší země, přejí si mír.

A vy sama? Necítíte se ohrožena Západem?
O politiku se moc nezajímám, ale dívala jsem se živě na Putinův projev. Když tvrdil, že Ukrajinci žijí v bídě, že jejich průmysl je v troskách, o korupci a bezpráví, tak jsem měla chuť se zeptat: „Vladimire Vladimiroviči, tušíte vy vůbec, co se děje v naší zemi? Copak u nás není stejná situace?"

Když v živém vysílání tvrdil, že naše hranice jsou v ohrožení, západní rakety doletí za 4 minuty do Moskvy a jak je důležité ubránit se před zahraniční hrozbou, tak stačí otevřít atlas a nechápu to. Copak z Lotyšska, Estonska nebo Finska rakety k nám nedoletí?

Jsem proti tomu, aby mé daně byly zneužívány

Západ slibuje Putinovi odvedu v podobě sankcí. Obáváte se nového sankčního tlaku? Jak může ovlivnit vaší životní úroveň?
Šílené rozhodnutí uznat separatistické republiky už teď, bez sankcí, ovlivňuje mé příjmy, které požírá inflace. Ovlivňuje mé investice, ze kterých se stala ruská ruleta. Ovlivňuje mojí budoucnost a mou stabilitu.

Nepřekvapí mě, pokud se Rusko izoluje od okolního světa, budou zavedeny výjezdní doložky a cestovat, pokud to vůbec půjde, budu jen s povolením soudruha majora.

Jsem proti uznání nezávislosti Doněcké a Luhanské lidové republiky. Jsem proti tomu, aby mé daně byly zneužívány. Nechci být součástí toho všeho. Ale bohužel, nikoho můj názor nezajímá.

Tagy: