Rusové znovu zatkli rebelující novinářku. Ovsjannikovová nazvala Putina vrahem

Protestující novinářka Marina Ovsjannikovová dostala pokutu. Obává se ale v Rusku o své bezpečí.

I když Rusové na začátku července oslavili dobytí Luhanské oblasti, zdá se, že toto území stále nemají pod kontrolou. Bývalý ruský prezident Dmitrij Medveděv pohrozil, že „pro Ukrajinu nastane soudný den, pokud se pokusí získat zpět Krym“. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa tajné služby SBU a generální prokurátorku. Rusové znovu zatkli Marinu Ovsjannikovovou. Rebelující novinářka tentokrát označila Vladimira Putina za vraha a jeho vojáky za fašisty.

AKTUÁLNÍ DĚNÍ NA UKRAJINĚ SLEDUJTE V NOVÉM ON-LINE ČLÁNKU ZDE.

Ukrajinská obávaná jednotka Kraken zaútočila na ruské pozice v obci Bilohorivka v Luhanské oblasti. Záběry z tvrdých bojů v této vesnici se objevily na sociálních sítích. Útokem na vesnici dal prapor Rusům jasně najevo, že luhanské území stále nemají plně pod kontrolou.

Ukrajinci hlásí další úspěchy na jižní frontě. Jejich hlavním cílem je znovu získat zpět Cherson pod svou kontrolu. Kromě toho chtějí dobýt všechna další území, která jim právem náleží, a to včetně poloostrova Krym. Ten Rusko anektovalo již v roce 2014. Bývalý ruský prezident Dmitrij Medveděv v souvislosti s tím pohrozil, že pro Ukrajinu nastane soudný den, pokud se pokusí Krym získat zpět.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli odvolal šéfa tajné služby SBU Ivana Bakanova a generální prokurátorku Irynu Venediktovovou. „Více než 60 zaměstnanců prokuratury a SBU zůstalo na okupovaném území a pracuje proti našemu státu,“ řekl ve svém večerním projevu.

„Takové množství zločinů proti základům národní bezpečnosti státu a vazby, které byly zaznamenány mezi pracovníky ukrajinských bezpečnostních složek a ruských speciálních služeb, vyvolávají velmi vážné otázky směrem k příslušným představitelům,“ dodal Zelenskyj. Právě proto se rozhodl Ivana Bakanova a Irynu Venediktovovou odvolat.

Policie Moskevské oblasti zadržela bývalou redaktorku ruské prokremelské televizní stanice Marinu Ovsjannikovovou. Tentokrát rebelující novinářka označila ruského prezidenta Vladimira Putina za vraha a jeho vojáky za fašisty.

Ovsjannikovová se proslavila především v polovině března, když v hlavním vysílacím čase ruské televizní stanice Pervyj kanal roztáhla plakát, který hlásal, že stanice šíří propagandu, a vyzýval k ukončení války. Novinářku tehdy úřady zadržely a uložily jí pokutu 30 tisíc rublů (zhruba 12 800 korun).

Poté se Ovsjannikovová stala přispěvatelkou německého deníku Die Welt. Vydala se pracovně i na Ukrajinu, odkud ji ale podle jejích vlastních slov musela redakce německého listu evakuovat, protože její působení v zemi tvrdě kritizovali novináři jiných médií. Někteří Ukrajinci jsou přesvědčeni, že Ovsjannikovová je ruská špionka.

Tagy: