Příběh

Sázíme budoucnost! Spolu vysadíme 10 miliónů stromů pro zdravou krajinu a odolná města

Komerční sdělení 29. March 2024

Věděli jste, že by byla v Česku přirozená vegetace bez vlivu člověka tvořena z 99 % lesními porosty? Další z důkazů toho, jak moc jsou stromy pro nás důležité…

Znáte celonárodní občanský projekt Sázíme budoucnost? Ten má za cíl vysadit v České republice deset milionů nových stromů pro odolná města a zdravou krajinu během pěti let.

A vy se můžete do této iniciativy zapojit! Buď stromy přímo sázíte, anebo třeba hlasujete v anketě Strom roku. Strategickým partnerem iniciativy se nově stala Nadace Tipsport. Její podpora je pro další rozvoj projektu zásadní

Stromy mají nezastupitelnou úlohu v ekosystému. Víte, jak pomáhají?

Ochlazují své okolí... Díky stínu a odparu vody z listů dokáže strom ochladit své okolí o několik stupňů.

Zvlhčují vzduch... V létě dokáže strom odpařit až 400 litrů vody denně, čímž příznivě ovlivňuje vlhkost a vzdušnost lokálního mikroklimatu.

Poskytují stín... V letních vedrech poskytují stromy příjemný stín. Ten je mnohem kvalitnější než třeba stín pod plachtou či slunečníkem díky mnohovrstevnaté koruně stromu. I stromy s poměrně řídkou korunou dokážou odrazit až 80 % slunečního záření.

Filtrují prach... Vzrostlý listnatý strom dokáže zachytit až dvě tuny prachových částic za rok, které postupně odvede do půdy. Tím nám zvláště ve městě může zásadně pomoci s kvalitou ovzduší.

Chrání nás před hlukem... Stromy dokáží tlumit vibrační vlny (třeba zvuku dopravy), a tím nás pomáhají chránit před hlukem.

Umožňují zasakování vody... Není-li půda kolem stromu příliš zhutněná, strom pomáhá díky svému kořenovému systému zasakovat dešťovou vodu. To přispívá mimo jiné k doplňování podzemních zásob vody.

Zlepšují kvalitu půdy... Stromy půdu svými kořeny provzdušňují a poskytují prostor pro organismy potřebné k její obnově, které z průmyslově obdělávaných polí takřka zmizely.

Ukládají CO2 do dřevní hmoty... Během procesu fotosytnézy stromy ukládají do dřevní hmoty molekuly oxidu uhličitého, zachyceného ze vzduchu. Tím nám pomáhají snižovat koncentrace tohoto plynu v atmosféře, a bojovat tak s globálním oteplováním.

„Rozhodli jsme se vsadit na dobrou věc. Záleží nám na tom, jak se tady bude žít nám i budoucím generacím. Věříme, že společně s největší českou ekologickou nadací Partnerství, která je iniciátorem projektu, se nám podaří těch deset miliónů stromů opravdu vysázet a zapojit do toho co nejvíc obyvatel České republiky,“ říká ředitelka nadace Tipsport Lucia Štefánková.

Neváhejte a připojte k projektu! Běžte na web www.sazimebudoucnost.cz, kde najdete potřebné informace nebo i parťáky a plánované výsadby.