V pátek startuje NeFeNeFi - Nejkratší festival nejkratších filmů

V pátek 14. června se uskuteční třetí ročník NeFeNeFi - Nejkratšího festivalu nejkratších filmů. Letos poprvé se odehraje ve Velvarech pod vedením studentů Filmové akademie Miroslava Ondříčka v Písku.

Velvarská Záložna ožije filmovým festivalem NeFeNeFi, který v neuvěřitelně krátkém čase uvede neuvěřitelně krátké filmy. Akce odstartuje v 18.00 a skončí o půlnoci. I do šesti hodin se ale dá vměstnat filmový festival, když soutěžní snímky trvají maximálně jednu, tři nebo pět minut.

Ty nejlepší krátké filmy vybere hvězdná porota přímo na festivalu. Usednou v ní profesionálové z filmové branže jako například hudební skladatel Varhan Orchestrovič Bauer, herci Karel Dobrý a Jan Potměšil nebo scénáristka a režisérka Irena Pavlásková.

Festival založil trojnásobný držitel českého lva, kameraman a režisér F. A. Brabec. Ten i nadále zůstává jeho prezidentem, příprav a organizace se ale chopili studenti z filmové akademie Miroslava Ondříčka v Písku. Ti se rozhodli využít příležitosti a festival dále rozvíjet.

Ocenění filmaři obdrží mimo jiné i filmovou trofej, kterou přímo pro festival vyrobila Preciosa, hlavní partner festivalu a významný výrobce a exportér českého sklářského a bižuterního průmyslu. Svoji Prima cenu předá televize Prima, která je spolu s videoplatformou prima+ hlavním mediálním partnerem.

Vedle nominovaných soutěžních filmů uvidí diváci také slavnostní premiéru krátkého nesoutěžního filmu Michala Špejry v hlavní roli se slavnou fotbalovou legendou Antonínem Panenkou.