Žebříček nejhorších jídel světa. Umístily se i tři české pokrmy, vévodí skandinávská kuchyně

Vnitřnosti, červy nebo podivně zapáchající polévky. Takové jsou podle gastronomického průvodce Taste Atlas nejhorší pokrmy z celého světa. Žebříčku vévodí zejména skandinávská a asijská kuchyně. Mezi sto nejhorších jídel se ale dostali i tři čeští zástupci. Uživatelům nechutnaly například suchary, pomazánkové máslo nebo chlebová polévka.

Průvodce Taste Atlas pravidelně představuje to nejhorší ze světových kuchyní. V žebříčku pro rok 2025 se hned pět jídel ze Skandinávie umístilo v první desítce. Vůbec nejhorší jídlo je zvané Blodplättar ze Švédska, s nímž se však můžete setkat i ve Finsku či Norsku. Jedná se o palačinky, ve kterých je zvířecí krev. Typické jsou proto svým tmavým odstínem a podávají se s cibulí, kořením či brusinkami.

ČTĚTE TAKÉ: Spolu se probudilo a půl roku před koncem vlády hlásí, že našlo recept na krizi bydlení

Seznam deseti nejhorších jídel

  • Blodplättar (Švédsko) - krvavé palačinky
  • Calskrove (Švédsko) - kalorická pizza
  • Svið (Island) - vařená ovčí hlava
  • Blodpalt (Finsko) - knedlíky s krví
  • Chapalele (Chile) - chléb z brambor a mouky
  • Thorramatur (Island) - výběr tradičních islandských jídel
  • Úhoři v rosolu (Velká Británie) - nasekaní úhoři v želatině
  • Ramen Burger (Spojené státy) - burger s ramen nudlemi
  • Kaeng tai pla (Thajsko) - husté aromatické rybí kari
  • Hon mhai (Thajsko) - tradiční pokrm z hmyzu

Češi ale mají v žebříčku také své zástupce. Na jednatřicáté pozici se umístila chlebová polévka. „Je tradičním pokrmem, který je připraven ze starého chleba, vody, cibule a směsi koření. Některé jsou zahuštěné vejci a mohou obsahovat vývar nebo kořenovou zeleninu,“ uvádí hodnocení průvodce.

Slováci svého zástupce nemají

Dalším negativně hodnoceným jídlem je i máslová pomazánka (67. místo), která je však v tuzemsku známá jako pomazánkové máslo. „Je vyrobena ze zakysané smetany a kombinace sušeného mléka a podmáslí. Vychutnávají si ji v České republice i na Slovensku. Pomazánka se dochucuje i bylinkami, šunkou, paprikou nebo česnekem,“ uvádí web.

Na závěr ale nezapomínají tvůrci hodnocení dodat, že název pomazánkové máslo byl Evropskou unií zakázán, protože výrobek neobsahuje minimální obsah mléčného tuku ve výši 39 procent.

Na 72. místě se umístil Karlovarský suchar. „Je nakrájený na tenké plátky a je vyráběn v Karlových Varech. Existují dva druhy: speciální a dietní verze,“ uvádí průvodce.

V žebříčku se ale neumístil jediný pokrm ze Slovenska. Poláci mají dva zástupce v podobě krvavé klobásy a kachní polévky.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Levné máslo? Potravináři přišli s novým důvodem, proč to nejde. Nefér příběhy, namítá Výborný

Tagy:
koření jídlo hobby průvodce polévka pochutiny pomazánka volný čas chléb pokrm pomazánkové máslo palačinka produkty a služby ekonomika, obchod a finance spotřební zboží nápoje a potraviny životní styl a volný čas zájem o jídlo a pití