Bizarní dohra dopingové aféry: Do dortu mi spadl dědečkův lék, tvrdí ruská krasobruslařka

Jahodový dort kontaminoval lék od dědečka. Na tomto tvrzení založila krasobruslařka Kamila Valijevová svou obhajobu po dopingovém nálezu, který pro ni znamenal čtyřletý zákaz činnosti a připravil Rusko o týmové olympijské zlato. Sportovní arbitrážní soud (CAS) ve středu zveřejnil podrobnosti ke skandálu z předloňských her v Pekingu.

Právníci Valijevové argumentovali v obhajobě, že když dědeček chystal pro svou tehdy patnáctiletou vnučku dort na ruský šampionát, upadl mu do něj jeho lék trimetazidin, případně že jeho rozdrcené zbytky musely zůstat na prkénku, na němž měl sladkost přichystanou.

ČTĚTE TAKÉ: Doping zázračné krasobruslařky bude stát Rusy zlato z olympiády. To je málo, zuří Kanaďané

Sbor soudců CAS této verzi neuvěřil. Vše ve středu zveřejnil v rozhodnutí o 129 stránkách. „V důkazech je příliš mnoho nedostatků a příliš mnoho nezodpovězených otázek,“ uvedl.

Valijevová neprošla dopingovou kontrolou na mistrovství Ruska v prosinci 2021, což však vyšlo najevo až během pekingské olympiády. Z ní byla minulý týden diskvalifikovaná a Rusko přišlo o zlato. Mladičká krasobruslařka se už během OH hájila tvrzením, že zakázaná látka se jí do těla dostala náhodou z dědečkových léků.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Paříž v současné době řeší jiné problémy než olympiádu

Tagy:
doping dědeček Zimní olympijské hry v Pekingu 2022 Kamila Valijevová dort skandál Sportovní arbitrážní soud (CAS)