Kamiony nebezpečně kloužou po D5. Česko zasáhla extrémní ledovka, hrozí další vážné nehody

Nehoda na D5

Česko pokrývá ledovka

U čerpací stanice Shell na dálnici D5 ve směru na Plzeň se převrátil kamion s návěsem, který vezl ovoce. Blokuje vjezd ke stojanům. Další kamion boural na 127. kilometru, také ve směru na Plzeň, řidič je zraněn. Dvě nákladní vozidla se střetla i mezi obcemi Meclov a Březí, dva lidé jsou po nehodě v péči Zdravotnické záchranné služby. V regionu se tvoří náledí, policie nabádá k opatrnosti.

„Nehoda se stala na kilometru 123,5. Dochází k úniku nafty, odhadem asi 300 litrů. Část se podařilo obsluze stanice zachytit a pomocí lopat dostat do plastových popelnic. Zbytek zachytil bezpečnostní lapol (nádrž). Únik do vodoteče nehrozí,“ uvedl mluvčí hasičů Petr Poncar a dodal, že nikdo nebyl zraněn.

Další kamion s návěsem sklouzl ze silnice mimo komunikaci na 127. kilometru na D5, také ve směru na Plzeň. „Návěs je vykloněn do vozovky, řidiči poskytujeme předlékařskou pomoc,“ řekl Poncar. Hasiči musí zachytávat unikající kapaliny a prořezali se porostem, aby se k vozu dostali.

Dvě nákladní vozidla se střetla mezi obcemi Meclov a Březí na silnici 26/I. Jednu osobu hasiči vyprostili. „Celkem dva zranění jsou v péči ZZS. Z obou vozidel dohromady uniklo asi 1000 litrů nafty a oleje,“ informovali hasiči.

Policie upozornila na to, že v celém regionu bude do pozdního večera sněžit nebo pršet. „Může to vést k tvorbě ledovek. Řidiči by měli být opatrní a přizpůsobit rychlost jízdy povaze a stavu vozovky a svým schopnostem,“ uvedla mluvčí policie Pavla Burešová.

Před ledovkou varují i meteorologové, kteří vydali výstrahu. Nejhorší situace je podle ČHMÚ v severní a severovýchodní polovině České republiky. „Sněžení se vlivem narůstajících teplot ve vyšších vrstvách atmosféry postupně mění v mrznoucí déšť i v oblasti Karlovarského kraje, Ústeckého a Pardubického kraje, východních Čech, Vysočiny a severní poloviny Moravy,“ informovali na sociální síti X meteorologové.

Nejvyšší stupeň výstrahy platí v tuto chvíli pro příhraniční oblasti východních Čech, Pardubického hraje a severní Moravy, kde by během večera a noci mohlo spadnout lokálně i kolem 10 mm srážek, právě v podobě mrznoucího deště. Zvýšené opatrnosti je však třeba dbát na celém území.

Tagy:
nehody kamion D5 ledovka