Kupovat kyselinu hyaluronovou na internetu? Skoro jako sebepoškozování, míní expert

Odborníci varují před nákupem kyselinu hyaluronové na internetu.

Kosmetické výplně z Číny

Kyselina hyaluronová a další prostředky používané v estetické medicíně jsou volně dostupné na e-shopech. Jde o zdravotnický materiál a jeho prodej na internetu je ale nelegální. Před nákupem těchto produktů i před neodbornou aplikací lékaři varují. Necertifikované preparáty mohou způsobit vážné zdravotní komplikace. Dohledat provozovatele internetových stránek je ale téměř nemožné. Po lepší regulaci proto volají jak lékaři, tak politici.

Na webech, které nabízejí různé přípravky na estetické úpravy, není na první pohled nic neobvyklého. Při bližším zkoumání ale nemá internetová stránka uvedeného provozovatele nebo má sídlo v zahraničí bez českého zastoupení. „Kupovat zajíce v pytli na internetu, to je skoro jako sebepoškozování,“ řekl pro CNN Prima NEWS Miroslav Veliký z Plastické chirurgie v Poděbradech. „Jako laik byste ani neměli mít možnost koupit si takový materiál, protože je to zdravotnický prostředek, který patří do rukou odborníka,“ podotkla Petra Belko z kliniky Elite Medical.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jak poznat závislost na alkoholu? Prozradí ji sedm varovných signálů, kterých si hned všimnete

Neodborná aplikace může klientům způsobit zdravotní problémy. „U těchto zdravotnických prostředků je podle zákona o zdravotnických prostředcích zakázán zásilkový výdej. Z toho důvodu tak není možné si legálním způsobem zakoupit injekce s kyselinou hyaluronovou přes internet,“ uvedl tiskový mluvčí ministerstva zdravotnictví Jan Řežábek.

„U špatné aplikace může dojít k oslepnutí nebo vám může ochrnout část obličeje,“ varoval Veliký. „Viděla jsem i infekční komplikace nebo vaskulární okluze,“ dodala Belko. Lékaři ročně ošetří stovky případů, ve skutečnosti jich ale může být mnohem více, protože neexistuje žádný registr poškozených.

Kontrolu nelegálních přípravků na internetu provádí Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL), podle lékařů i opozice je to ale nedostatečné. „Ministerstvo by to mělo řešit, mělo by si vytvořit systém registrací,“ uvedl poslanec Julius Špičák (ANO). „Možná by stálo za to, aby byl větší apel na lidi, aby byli zodpovědní,“ podotkla poslankyně Karla Maříková (SPD).

Na internetu by se neměla objevit ani nabídka botoxu, jde o léčivý přípravek vázaný na lékařský předpis. „SÚKL se zabývá nelegálním prodejem léčiv přes internet, pravidelně uděluje sankce za takovéto porušení, avšak léčivý přípravek doposud předmětem sankce nebyl,“ řekla Gréta Rakašová z tiskového oddělení SÚKL. Odborníci i ministerstvo před nákupem na internetu varují a radí obrátit se na registrované zařízení a lékaře.

Tagy: