Lékárnička na cesty pro domácí mazlíčky: Víte, co by měla obsahovat?

Tak jako si balíte základní léky na dovolenou pro sebe, nebo vaše děti, měli byste mít na cestování s domácím mazlíčkem vybavenou lékárničku i pro něj. Víte ale, co by měla obsahovat? Lékárnička pro psy a kočky musí mít vše nezbytné, aby pokryla různé drobné úrazy a zdravotní problémy, které mohou během letních cest nastat. Zde je seznam základních položek, bez kterých se na cesty raději nevydávejte.

1. Obvazy a gáza

Sterilní gázové obvazy různých velikostí, samolepicí elastické obvazy i lepicí páska na obvazy. To vše se vám může na cestách hodit v případě, že se váš pes zraní třeba při sportovním výkonu nebo při přeskakování různorodých překážek v přírodě. Ideální je ale takzvaný třívrstvý obvaz, který je navržen tak, aby poskytoval maximální ochranu a podporu pro zranění nebo větší rány na těle psa. Typicky se třívrstvý obvaz skládá z gázových čtverců, absorpční obvazové vaty a obinadla na stažení z elastického materiálu, které chrání ránu před znečištěním z vnějšího prostředí. “Použití třívrstvého obvazu pro psy může vyžadovat určitou znalost techniky obvazování, aby byl správně aplikován a zajistil optimální péči o ránu. Je důležité, aby obvaz nebyl příliš těsný, aby nedošlo k omezení krevního oběhu, ale zároveň dostatečně pevný, aby zůstal na místě,” upřesňuje postup Martin Pučálka z firmy Krmiva Pučálka.

2. Dezinfekční prostředky

“Naprostým základem každé lékárničky je antiseptický roztok, který slouží k dezinfekci ran a jejich ochraně před škodlivými bakteriemi. Může to být Betadine nebo jiný jódový přípravek,” upozorňuje Martin Pučálka. Před jejich použitím se však ujistěte, že v ráně zvířete nejsou žádné cizí předměty (např. trny, kamínky) a opláchněte ji nejprve čistou vodou či fyziologickým roztokem, pokud ho rovněž máte uložený v lékárničce. Ten se vám totiž může hodit i na vypláchnutí očí, pro které není vhodný antiseptický roztok. Ránu následně vydezinfikujte a zakryjte obvazem je-li to nutné. Na menší rány můžete mít po ruce také antiseptické mastičky či speciální dezinfekční spreje, které mají velmi rychlou a praktickou aplikaci.

3. Nejnutnější nástroje

Mezi nejnutnější nástroje, které by se vám při cestování s mazlíčkem mohly hodit, patří pinzeta na odstranění klíšťat nebo cizích předmětů jako je velmi často obyčejná tříska, nůžky s tupými hroty na stříhání chlupů nebo obvazů a v neposlední řadě teploměr pro rektální použití, který vám podle zvýšené teploty ihned prozradí, že je s pejskem něco v nepořádku.

4. Základní léky

Užívá-li váš pes či kočka nějaké léky pravidelně, je jisté, že ty musíte zabalit jako první. Zvířecí lékárnička by však měla být vybavena o trochu lépe. “Neměla by chybět antihistaminika pro případ alergických reakcí, léky proti průjmu, například probiotika, nebo Smecta v prášku, léky na alergickou reakci jako je Zyrtec či Fenistil kapky, a léky proti bolesti a zánětu. Je však dobré jejich podávání vždy konzultovat s veterinářem,” radí Martin Pučálka z firmy Krmiva Pučálka.

5. Další potřeby

Přibalit můžete kromě zmíněného také různé prostředky na čištění a hygienu. Můžou se tak hodit oční kapky předepsané veterinářem, ušní čisticí roztok. V případě zranění psa nebo kočky je dobré mít v pohotovostní lékárničce také lékařské jednorázové rukavice, antiseptické ubrousky, nouzovou deku (tepelnou folii), stříkačku nebo kapátko pro případný výplach ran nebo podání léků. “Nezapomeňte si také předem v místě vaší dovolené zjistit kontakt na místního veterináře a nejbližší veterinární kliniku, pro případ, že budete náhle potřebovat něco konzultovat, nebo tam poraněného či nemocného mazlíčka odvézt,” doporučuje Martin Pučálka a dodává, abyste si do každé lékárničky vložili také číslo na svého veterináře doma, který zná vaše zvíře mnohem lépe.

Tip na závěr: Nezapomeňte obsah lékárničky pravidelně kontrolovat a doplňovat chybějící nebo prošlé položky. Před cestou se vždy ujistěte, že máte všechny potřeby pro zdravotní péči o svého mazlíčka.

Tagy: