Neznalost kontrolek může přinést poškození auta i nehody. Při kterých zbystřit?

Zatímco u starších vozů se jednotlivé technické závady rozpoznávaly očima, ušima nebo přímo rukama, v moderních autech to všechno zvládá elektronika. Závadu si sama vyšetří a následně o tom informuje řidiče skrze varovné kontrolky na palubním počítači. Na řidiči tak zůstává jediné, identifikovat danou kontrolku a v případě potřeby vyhledat servis. Problém je, že vyznat se v kupě svítících symbolů není vůbec jednoduché. Poznáte alespoň ty nejzákladnější?

Kontrolky v autě odlišuje podobně jako pokyny na semaforu trojice barev. Pokud svítí zeleně, jsou pouze informačního charakteru. Řidič díky nim například ví, že má zapnutá světla nebo aktivované různé asistenční systémy. Každopádně může směle pokračovat dál bez jakýchkoliv obav.

K TÉMATU: Řidičák už dostali první 17letí. Dopravní expert radí, na co si dát hlavně pozor

Oranžové kontrolky už říkají „pozor!“, tady by už mohl být nějaký problém. V jízdě sice pokračovat můžete, ale musíte mít na vědomí, že něco nemusí být v pořádku a bylo by dobré to nechat prověřit servisem. Ne vždy však musí jít o závadu, oranžově svítí například i omezený stabilizační systém ESP nebo aktivní ABS při prudším brzdění.

Strašákem jsou pochopitelně červené kontrolky, které vůz omezí v jízdě a je zapotřebí neprodleně vyhledat servisní místo. Pokud by řidič kontrolku ignoroval, může dojít k závažným poškozením některých části auta. V každém případě je však dobré vědět, co která kontrolka znamená. Pojďme se tedy společně podívat na význam těch nejzákladnějších.

Chladící kapalina

Okamžitě zastavte vozidlo, vypněte motor a nechte ho vychladnout. Motor se totiž přehřívá v důsledku nízké nebo vysoké hladiny chladicí kapaliny. Po vychladnutí zkontrolujte hladinu chladicí kapaliny. Pokud je na předepsané úrovni a kontrolní světlo se znovu rozsvítí, vyhledejte pomoc servisu.

Motorový olej

Okamžitě zastavte vozidlo a vypněte motor, v olejovém okruhu totiž došlo k poklesu tlaku oleje. Zkontrolujte hladinu motorového oleje. Pokud je množství oleje v pořádku a kontrolní světlo přesto stále bliká, nepokračujte v jízdě a neponechávejte motor v chodu ani ve volnoběžných otáčkách. Vyhledejte pomoc servisu, a to i pokud svítí oranžově.

Žhavení motoru

Pokud bliká, jde o závadu v systému řízení motoru. Systém umožňuje jízdu v nouzovém režimu se sníženým výkonem. Pokud se kontrolka nerozsvítí po zapnutí zapalování nebo svítí trvale, může jít o závadu ve žhavicím zařízení. Se zvýšenou opatrností můžete pokračovat v jízdě, nejlépe však zamiřte rovnou do servisu.

Nesprávné spalování

Závada systému kontroly výfukových plynů. Se zvýšenou opatrností můžete pokračovat v jízdě a vyhledat servis.

Filtr pevných částic

Zanesený filtr pevných částic. Doporučuje se ho vyčistit tak, že pojedete na vyšší rychlostní stupeň v rozmezí otáček mezi 1 800 až 2 500 ot/min, rychlostí minimálně 70 km/h. Ideální je samozřejmě jízda po dálnici. Pokud ani to nezabere, navštivte servis.

AdBlue

Nedostatek močoviny AdBlue u dieselů. Motor už znovu nenastartuje, dokud kapalinu nedolijete.

Baterie

Chyba dobíjení akumulátoru. Při nastartovaném motoru vozidla není baterie dobíjena. Pokud se během jízdy rozsvítí současně kontrolka oleje, nepokračujte v jízdě, hrozí poškození motoru! Vypněte ho a vyhledejte pomoc servisu.

Převodovka

Závada nebo přehřátí převodovky, nepokračujte v jízdě! Zastavte vozidlo a vypněte motor. Pokračovat v jízdě můžete, až kontrolka zhasne nebo bude svítit oranžově. Pokud bude dále svítit červeně, v jízdě nepokračujte a vyhledejte pomoc servisu.

Brzdy

Zastavte vozidlo, vypněte motor a zkontrolujte hladinu brzdové kapaliny, můžete jí totiž mít nedostatečné množství.

Máte opotřebované brzdové obložení. Se zvýšenou opatrností můžete pokračovat v jízdě, ale co nejdříve vyhledejte servis.

Parkovací brzda

Tato kontrolka informuje o tom, že máte zapnutou parkovací brzdu. Pokud se však spolu s ní zobrazí na displeji také hlášení „Závada: elektrická parkovací brzda“, vyhledejte pomoc servisu.

Nízký tlak v pneu

Došlo ke změně tlaku v pneumatice. Snižte okamžitě rychlost a vyvarujte se prudkých změn směru a prudkého brzdění. Zastavte vozidlo, vypněte zapalování a zkontrolujte pneumatiky a jejich nahuštění. V případě potřeby upravte tlak v příslušné pneumatice nebo kolo vyměňte.